7. Egyházmegyei Nap - Pünkösdhétfő - beszámoló

2012. 05. 28. | | frissítve 2012. 06. 04.

 

A székesfehérvári egyházmegyében hetedik alkalommal megrendezett balinkai közösségi napra ismét több ezer hívő - családok, közösségek, idősek és fiatalok érkeztek,- hogy örömben, szeretetben, lelkileg feltöltődve papjaikkal együtt töltsék Pünkösd ünnepét.

Spányi Antal megyés püspök évösszefoglaló beszédének az új evangelizáció éve volt a fő témája. Az új evangelizáció egy életforma, amelynek lényege a tanúságtétel. Lehet, hogy az egyház elleni támadások kereszttüzébe kerülünk, - mint ahogy most a XVI. Benedek pápa, egyházunk papjai -, de elkötelezettségünket hűen vállalni kell. Sokan, más földrészeken a vértanúságot is vállalják tanúságtevő hitükkel. Modern társadalmunkban a keresztény értékek tagadása az élet igazi örömének elvesztéséhez vezet. Népbetegség már a depresszió, mégsem fogadják el, a jóhírt, az Isten igaz hírnökeit.

 

 

„Az Egyháznak van ereje, üzenete” - emelte ki beszédében a főpásztor és sorra vette a tanúságtevő életforma alapjait: papnak és világi hívőnek mindig tanulnia kell, helyes ismeretekkel kell rendelkeznie a hitéről. Életünkben a szó és a tett elválaszthatatlan legyen, törekedjünk megszabadulni hibáinktól. Kérnünk kell a bűntől való megszabadulás ajándékát Istentől. A fiataloknak számos, hamis utat kínál az élet. A keresztények mutassák meg az Istenhez vezető utat, az Egyház 2000 éves tapasztalatát. A világban kell élni, de nem a világ szerint. Fontos, hogy legyen elképzelésünk a jövőnkről, hogyan akarunk élni a hit örömével.

Az egyház ünnepeiben, liturgiájában él. A vallás gyakorlása nélkül nem lehet katolikus életet élni. A fehérvári egyházmegyét is összetartják a közös ünnepek, az egyházmegyei nap, a első magyar szent család tisztelete, a közös imák pl. áldozócsütörtök napján, valamint a megemlékezések hitvallóinkról Prohászka püspökről, Kaszap Istvánról, akik közbenjárnak értünk.

A tanúságtevő élettől elválaszthatatlan a karitászmunka, a közösségi élet. A hívők kezdeményezéseire szüksége van egyháznak, részvételükre a missziós munkában. Küldetésünk van, mint egykor az apostoloknak, hogy Európa újra keresztény legyen. Isten bízik bennünk, Egyházát a mi tanúságtételünkre is bízta.  Adja a Pünkösdi lélek, hogy a tanúságtévők öröme kísérje életünket!

 

 

A főpásztor gondolatai után a gyermekek az önfeledt játéknak adták át magukat a légvárakban, a fajátékoknál, a pedagógusok játszóházaiban. Az állatokat kedvelők lovaglással tölthették a napot vagy kis állatok simogatásával. A fiatalok az ún. Balinka bárban rendelhettek „lelki fröccsöt” vagyis beszélgetéseket lelkipásztorokkal, amelyet a „föld sójával ízesített étellel” együtt kellett „megemészteniük”. Énekelhetek az Antióchia mozgalom tagjaival, dicsőíthették Istent a Forró Capuccino együttessel. A RÉV szenvedélybeteg szolgálat munkatársain keresztül megtudhatták, hogyan segítsenek, hova irányítsák bajba jutott fiatal társaikat.

A házaspárbaj és csacsogó sátor várta azokat, akik házasságuk megújítására vágynak. A jó családi élet szabályait sok-sok humorral mutatták be a Családpasztorációs iroda munkatársai. Akik mélyebb beszélgetésekre vágytak, azok a hatgyermekes Dévényi házaspár tanúságát hallhatták arról, hogy lehet boldog családban élni tökéletlenségeink ellenére is.

Bemutatkoztak az egyházmegye oktatási intézményei is színvonalas, alapos felkészültséget igénylő műsoraikkal. Kedves jelenetekkel, énekkel, tánccal mutatták be a diákélet vidámabb oldalát a tatabányai, bicskei, érdi, ráckevei, móri, budaörsi, budakeszi valamint a székesfehérvári fiatalok.

Az Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató irányításával létrejött, sok szervezőt, közösségeket megmozgató napot a közös ünneplés zárta. A záró püspöki szentségimádáson és szentmisén ismét az új evangelizáción volt a hangsúly. A lelki, hitbéli megerősödés után a főpásztor arra bíztatott: Isten bízik bennünk, de nekünk is Istenre kell bíznunk életünket!

 

- BPK-
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk