Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap - beszámoló

2013. 12. 14. | | 2013. 12. 15.

 

 

Isten azt akarja, hogy szeressük a világot

A székesfehérvári egyházmegye hagyományos, adventi hitoktatói lelkigyakorlatán Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét. Beszédében hangsúlyozta mennyire fontos az embernek az adventi készület, az hogy a várakozásban újra és újra felfedezzük az egyház tanítását.

Ugrits Tamás irodaigazgató a szentmisét követően a Szent István Művelődési Házban köszöntötte a hitoktatókat és a lelkipásztori munkatársakat, kiemelve az egységes gondolkodást az egyházmegye lelkipásztori tervéről. Ennek az évnek kiemelkedő témája volt a katekézis, a hitoktatás, amely komoly kihívást jelentett, hiszen mindannyiunk felelőssége, hogy eddig hány szülő választotta és majd hányan választják újra a hitoktatást – mondta Tamás atya.

Spányi Antal megyés püspök a szakmailag és belső adottságaiban is kiemelkedő, felkészült hitoktatókról beszélt, akik mindig Istenre figyelve végzik munkájukat. „Isten azt akarja, hogy szeressük a világot, mert az Ő jelenlétét kapcsolatainkon keresztül tapasztalhatjuk meg. Egyszerűen, igazan, hitelesen képviseljük az egyház tanítását. Olyan oktatásra van szükség, amely szeretettel fölemel, gyógyít, erősít – hangsúlyozta a főpásztor.

A lelkinap végén az egyházmegye hitoktatásának helyzetét mutatta be Szalma István az Egyházmegyei Hitoktatási Bizottság elnöke. Összefoglalójában elmondta: a munka nem indult könnyen, fel kellett állítani egy szervezetet az egyházmegyén belül a koordinálásra és előkészíteni az iskolai hit- és erkölcs tanítást.  A felmérések, a statisztikai adatszolgáltatások, a helyes jogértelmezés feladatai mellett, a megfelelő tanmenet készítése, létszám és finanszírozási problémák merültek fel a hitoktatással kapcsolatban. A törvénymódosítások, és az elkerülhetetlen papírmunka nehézségei ellenére azonban rendben indult el az egyházmegyében az iskolai hitoktatás.

Ugrits Tamás atya zárógondolatai már a jövő évi egyházmegyei tervekről szóltak. A közös adventi imádság után, kötetlen beszélgetéssel, agapéval zárult a nap.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk