Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap - beszámoló

2014. 12. 13. | | 2014. 12. 15.

 

 

 

Hitoktatók adventi lelkigyakorlata Fehérváron
Készítsétek az Úr útját

A székesfehérvári egyházmegye hitoktatóit és világi lelkipásztori munkatársait hívták közös adventi lelkinapra Székesfehérvárra. A találkozó a Székesegyházban kezdődött koncelebrált püspöki szentmisével.    

Spányi Antal megyés püspök szentbeszédében a gyermekek örömteli és a tiszta várakozását hozta példának az adventi készületre, amely nemcsak az ajándékot, hanem a meghitt, szeretetteli karácsonyt is várja. Jó lenne, ha megmaradna bennünk ez a nyitott szívű, izgatott várakozás és nem a feszültség uralná érzéseinket: mennyi munka vár még ránk, hány ajándékot kell még megvásárolnom. Szorongást és félelmet hoznak az események körülöttünk, a napi hírek határozzák meg, hogyan érezzük magunkat. A keresztény ember nem várakozhat így. A feladatok és nehézségek súlya alatt nem veszíthetjük el a reményt, mert ami fontos az felülről, az Égből jön. „Legyen mély hit bennünk, hogy felismerjük, valóban az Úr jön közénk. Menjünk Hozzá és találkozzunk Vele! Ő megmutatja mit kelt tennünk, hogy életünk Isten kegyelméből jóra forduljon. Aki az Úrra várakozik, nem csalódik.”- mondta Spányi Antal püspök a hitoktatók és lelkipásztori kisegítők számára tartott szentmisében.

A szentmise után a Szent István Művelődési Házban folytatódó rendezvényen Ugrits Tamás irodaigazgató köszöntötte a lelkinap résztvevőit. Hangsúlyozta az adventi találkozó elsősorban azért fontos, mert közösségi élményt ad, és érezzük, hogy nem vagyunk egyedül a szolgálatunkban, erősödünk az egyházhoz való tartozásunkban.

Ezt követően a megyés püspök hitoktatóknak szóló adventi gondolatai a reményről szóltak. Advent arra késztet bennünket, hogy tanítsuk meg az ünnepre készülni a ránk bízottakat. Nehéz átadnunk, hogy ez a remény időszaka, mert egyre kevésbé remélnek az emberek. A könnyebb utat keresve, hamar feladják a küzdelmet a nehézségekben, mert elveszítették a reményt a változásra. Sok a kétségbeesés a XXI században, mert földi, múlandó dolgok után vágyakozunk.” Hivatásszerűen fáradozunk, hogy másokat megtanítsuk az Istennel való találkozásra, de nem felejthetjük el, hogy ez csak akkor sikerül, ha mi is találkozunk Istennel. Fontos, hogy akiket segítünk az úton járásban az Úr felé, követhető példát lássanak bennünk, megvalósítható életutat.” - mondta a főpásztor.

A megyés püspök adventi példaképül Máriát és Józsefet említette, akiket nem hagyott el a remény a szegénységben. A megpróbáltatásokban is Isten kezében érezték magukat. Tudták, hogy nála van az erő, a béke és a győzelem az élethez. Így kell élnünk nekünk is naponta, és kérni a remény ajándékát. Ez a remény erőt ad a jövő építéséhez, mert nem felejthetjük el: Isten szeret, eljön és hazavár minket. – fejezete be beszédét a püspök.

A találkozó végén Ugrits Tamás irodaigazgató ismertette a székesfehérvári egyházmegye jövő évi tervezett programjait és elmondta, melyek lesznek azok a kiemelt területek, amelyekben a világi munkatársak, hitoktatók a plébánosok segítségére lehetnek.

BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk