Édesapák, családfők megáldása - beszámoló

2013. 03. 19. | | 2013. 03. 19.

 

 

Szent József ünnepén az apákat ünnepelte az Egyház. A székesfehérvári egyházmegyében a hagyomány szerint az ünnepnaphoz közel eső vasárnap minden templomban megáldották az édesapákat. Szent József napján Spányi Antal megyés püspök Takáts Nándor nyugalmazott püspökkel, és a város papságával a székvárosban a szemináriumi (karmelita) templomba várta a családfőket. Ugyanis a valamikori fehérvári szeminárium védőszentjeként tisztelte Szent Józsefet, Szűz Mária jegyesét.

A főpásztor beszédében Szent József egyszerűségét, kitartását, a tapintatosan háttérben maradó ugyanakkor meghatározó személyiségét emelte ki az Egyházban. Bár sokat ábrázolják Őt a templomokban, a katolikusoknál mégsem tartozik a népszerű, kiemelt szentek közé. Pedig példaadó, tiszta gondolkodásának, rendet, harmóniát mutató életének üzenete van. A gyermeket váró Máriát megvethette volna, de Ő tisztán akart látni, Istenhez fordult és imádkozott. Így kapta meg álmában a kinyilatkoztatást hitvesével kapcsolatban és lett az Isten Fiának nevelőapja. Szent József példa arra, hogy ne ítélkezzünk egymás felett, hanem Istenre bízzuk a másik ember sorsát.

A püspök arra is kitért, hogy a mai világban felborult az a rend, ahol férfiak férfiak lehettek, a nők pedig egyértelműen tudták saját szerepüket. Manapság előfordul, hogy ránézésre sem tudjuk megállapítani ki a férfi, és ki a nő. A nők egy része mindenáron férfinak szeretne látszani, a szerepváltással fölényhelyzetbe kerülni. Mindez oda vezetett már, hogy nagyon nehéz most férfinak lenni.  A nők és férfiak egyenrangúsága nem jelenti az egyformaságot.

A szentmise végén áldásban részesültek az apák, akik a hétköznap ellenére nagyszámban érkeztek a szemináriumi templomba, hogy megerősödjenek az Egyház áldásosztásában. Végül a főpásztor közösen a hívekkel imádkozott Ferenc pápáért, aki a szentmise ideje alatt kezdte meg hivatalosan is péteri szolgálatát.

BPK
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk