Egyházmegyei zarándoklat Máriaremetére - beszámoló

2018. 05. 27. | | 2018. 05. 28.

 

 

 

Feltétel nélkül, elsőként szeret minket az Úr – 91. egyházmegyei zarándoklat Máriaremetére

2018.05.28. – Szentháromság vasárnapján 91. alkalommal zarándokoltak a székesfehérvári egyházmegye hívei Máriaremetére, a csodatevő Remete Mária-kegyképhez, hogy kérjék a Szűzanya szerető közbenjárását önmagukért, szeretteikért, a magyar nemzetért. Spányi Antal megyés püspök távollétében a hagyományos búcsúi szentmise főcelebránsa Ugrits Tamás pasztorális helynök volt. A nagy múltú zarándokhelyen a Szentháromságos szeretetről beszélt, mint a Mennyei Atya titkáról, amely első és feltétel nélküli, amely hűséges és hosszantűrő, és amely mindig jót akar az üdvösségünk érdekében.

A szentmise elején a pasztorális helynök köszöntötte Esterházy László esperes-plébánost és a zarándokokat. Elmondta, jó Máriára figyelni, aki kegyelemmel teljes imádságával és anyai közbenjárásával segít keresztény életünk útján. Ő azt kérte tőlünk, hogy Fiára figyeljünk és tegyünk meg mindent, amit Ő mond nekünk.

Beszédében Ugrits Tamás atya a Szentháromság titkáról elmélkedett, amely Isten személyét és szeretetét jelenti önmagában és számunkra is. Bár teljes mértékben nem tudjuk feltárni ezt a titkot, de az ember egész életének feladata, hogy keresse az Isten arcát, hogy megismerje az élő Istent, aki maga a szeretet.  Amit tudunk róla, azt a Szentlélek által, a kinyilatkoztatás fényében érthetjük meg.  „Az Isten szeretetéről három dolgot biztosan állíthatunk” – mondta Tamás atya. „Először is, hogy szeretete mindig első és feltétel nélküli, soha semmi és senki meg nem előzheti. Magát a teremtést sem érdemelte ki senki, és Fiát sem azért küldte el, mert jók voltunk. Ő előbb szeretett minket, és szeretetének nincsenek feltételei. Ő azért szeret, mert a gyermekei vagyunk, annak tekint bennünket. A másik, hogy hűséges és hosszantűrő az Isten, akinek szövetségére lehet építeni, akinek szeretete nem szűnik meg soha. Isten soha sem szab határt szeretetének, nála nincs örök harag. Jézus Krisztus azért jött el, hogy összegyűjtse, ami szétszóródott, még akkor is, ha ez az életébe került, mert nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki barátaiért adja életét. … A harmadik, hogy Isten szeretete olyan titok, amelynek félelmetes a mélysége, a magassága és szélessége. Ő mindig jót ad, jót akar nekünk, és szeretetébe fogad minket. Ha a megpróbáltatásokban kitartunk a hitben, akkor megtapasztaljuk, hogy minden a javunkra válik. Mert, ha megenged valami rosszat, azért teszi, hogy abból még nagyobb jót hozzon elő.”

A pasztorális helynök végül arról beszélt, úgy kell szeretnünk, ahogy a Szentháromságos Egyisten tanított bennünket. Elsőként, feltétel nélkül. Mert a szeretet útján nem az a lényeg, hogy ki törte össze a szeretetkapcsolatot, ki sértette meg a másik méltóságát, hanem az a kérdés, ki kezdi újra el a szeretet, ki nyújtja ki a kezét a másik felé, ad nagylelkűen megbocsátást az imádságba kapaszkodva. „A Boldogságos Szűz Mária tanítson meg bennünket erre a szeretetre, egy másik síkon, más gondolkodásmódban és más cselekvésmódban. Hűségesen kitartva az imádságban, a másik lelkével törődő szeretetben, amelyben több béke és jóság van. Imádkozzunk így Égi Édesanyánkkal családjainkért, országunkért, nemzetünkért” – buzdított végül Tamás atya.

A szentmise végén Ugrits Tamás atya megköszönte Esterházy László esperes-plébánosnak a vendégszeretetet, a fehérvári és budapesti zarándokok jelenlétét. Reményét fejezte ki, hogy soha nem szűnik meg a hívek zarándoklata, mindig lesznek olyanok, akik hálát adnak majd ezen a helyen az imameghallgatásokért, és megköszönik a Szűzanyának a megtapasztalt kegyelmeket az életükben.   

Berta Kata
Fényképeket készítette Somogyi Illés
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk