Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka) - beszámoló

2019. 02. 07. | | 2019. 02. 08.

 

 

Az Úrral időzni egymás jelenlétében – Elsőcsütörtöki szentmise és imaóra a székesfehérvári Prohászka-templomban

2019.02.07. – „Amikor az Isten figyel rám, és nekem is figyelnem kell Őrá, az a kegyelem kincseit hordozza számunkra” – mondta Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári hívek elsőcsütörtöki közös imádságán a Prohászka-emléktemplomban. A szentórát a magyar egyházért, a családokért, új papi és szerzetesi hivatásokért és a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért ajánlották fel. A szentmise elején Tóth Tamás plébános köszöntötte a főpásztort, majd elmondta: „…úgy tölthetünk másfél órát az Úrral, hogy nem kell álarcot viselnünk. Úgy lehetünk itt, ahogy most vagyunk, fáradtan vagy lelkesen. Elfogad és szeret minket Isten, akár öröm, akár aggódás van a szívünkben.”

„Különleges és nagy élmény Mátraverebély-Szentkúton a nagybúcsún imádkozni, vagy Csíksomlyón, ahol keresve Krisztust és egymást, nagy tömegek résztvevőivé válhatunk. De mindent felülmúló tapasztalat megélni azt a bensőséges találkozást, amikor az Úr és mi magunk egymás jelenlétében időzünk, egymásra nézünk, és várjuk, hogy a másik megszólalhasson” – mondta el bevezetőjében a főpásztor, aki beszédében arra biztatott, az apostolok példáján keresztül járjuk végig azt a nevelő iskolát, amellyel Jézus készítette tanítványait hivatásuk betöltésére. „Erősödjünk meg lélekben, belső tapasztalatokban, hogy képesek legyünk Krisztus küldetésében járni. Rábízni magunkat Istenre, nem könnyű senkinek sem. Látjuk, ami Péterrel történt a vízen járáskor. Ahogy az emberi értelem erősebb lett benne, mint a hit, süllyedni kezdett.  Mi is sokszor, amikor elindítjuk napunkat, és felmondjuk Istennek a leckét, hogy kiket és miket bízunk rá, biztosítani akarjuk magunkat és szeretteink életét. Ez emberi dolog. Isten azonban még többre, nagyobbra hív. Tudja, hogy nélküle az ember mennyire elesett és reménytelen. Bizalommal élni egész nap lelkünkben és szívünkben. Hinni, hogy bármi is ér, minden a javamra szolgálhat, nincs miért aggódnom. Ahogy az apostolok sem aggódtak a holnap miatt. … Egyre inkább megtelt az életük örömmel, békével, amely elöntötte azokat is, akik figyeltek szavukra.”

A szentórán a megyés püspök megköszönte Isten jelenlétének ajándékát, amellyel sajátos módon megtapasztalhatjuk Isten közelségét. „Kiváltságos percek ezek, amelyekben egészen megpróbáljuk magunkat Rád bízni Urunk, és Neked adni magunkat. Szeretnénk azzal a bizalommal fordulni Feléd, ahogy Te fordultál felénk. Ahogy egy kisgyermek fordul édesanyjához, szeretnénk, ha ez a hitből fakadó szeretet végig kísérné életünket és erősítene bennünket az önátadásban, vagy a kísértések idején. Hogy ne az önzésnek, mások bűnös kívánságainak, vagy a világ csábításának adjuk magunkat, hanem Neked.”  A főpásztor imájában megköszönte az evangélium szavait, amelyen keresztül hozzánk is szól az Úr, hogy segítsen életünk útján, és megtapasztalhassuk azt az örömet, amely az apostolok szívét eltöltötte. Kérte, hogy ez az öröm vonzzon fiatalokat, és szülessenek új hivatások. „Urunk, eléd borulunk, és kérünk jó és szent papokat, akik alkalmas eszközeid, akik a világban tudnak Rólad szólni, a Te szeretetedet közölni, Feléd segíteni az embereket. Köszönjük Urunk, hogy Te meghallgatod imádságunkat. Add meg, hogy mi is megtapasztaljuk, – akik az egyházban sokféle szorongásokkal nézünk szembe, – hogy Te figyelsz imádságunkra.”

Az elsőcsütörtöki közös Eucharisztia ünnep a Prohászka Imaszövetség papokért és szerzetesekért mondott imájával zárult.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Beszámolók:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. szeptember >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk