Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka) - beszámoló

2019. 07. 04. | 2019. 07. 05.

 

 

„Bízzál fiam, bocsánatot nyernek bűneid!” (Mt9,2) – Elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep Székesfehérváron a Prohászka Emléktemplomban

2019.07.04. – Július hónapban a Prohászka emléktemplomban gyűltek össze a székesfehérvári egyházközségek hívei, hogy együtt imádkozzanak főpásztorukkal az elsőcsütörtöki szentmise és szentóra keretében a magyar egyházért, a családokért, a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért, valamint új papi és szerzetesi hivatásokért.

Tóth Tamás plébános köszöntőjében az olvasmányhoz kapcsolódva egy megtért alkoholista életét hozta példaként, akinek Isten „kivette kezéből a poharat”. „Bűneink miatt Isten nemet mond dolgainkra, de nem mond nemet az életünkre! Vannak terveink, saját elképzeléseink az élettel, de ha Isten valamire nemet mond, ne keseredjünk el, bízzuk Rá, mert Ő alkotott minket, Ő ismer bennünket, és valami jobbat tartogat számunkra.”

A főpásztor beszédében ugyancsak az olvasmány és az evangélium szavairól elmélkedett. Arról, hogy Ábrahám áldozata a hit próbája volt. „Ő, aki Istenre figyelő ember volt, nem alkudozott, nem vitatkozott, hanem engedelmeskedett. Mert biztosan tudta, hogy Isten szólította meg, hiszen oly sokszor hallotta hangját. Ismerte és szerette Istent, feltétel nélkül bízott benne. … Bár a kor szokásait fedezhetjük fel ebben a történetben, mégis a hit csodáját szemlélhetjük Ábrahámban, azt, hogy az Isten iránti szeretet legmélyebb titkába vezette Őt az Úr.”

A megyés püspök a béna meggyógyításának eseténél az ember lelkének gyógyulását a testi javulás fölé emelte. Jézus úgy tesz csodát, hogy a Lélek baján segít: „Bízzál fiam! Bocsánatot nyernek bűneid!”. A testi szenvedést is könnyebb elviselni, ha a Lélek szép és egészséges. De Jézus szava testi gyógyulást is eredményez, mert benne van Isten szeretetteljes jósága. … Mi sokszor lázadunk azért, ami történik velünk, pedig ha megértenénk Isten szavát és akaratát, a dolgok helyükre kerülnének. Ezért feltétel nélkül mondjuk ki Sámuellel: Szólj Uram, hallja a Te szolgád és mondjunk Igent, ahogy Mária tette az angyali üdvözletkor. Akkor Isten közelségét és erejét mi is megtapasztalhatjuk. Feltétel nélkül bízzunk, mert Ő hatalmat adott Fiának a bűnök bocsánatára” – fejezte be beszédét a püspök.

A szentmise végén a főpásztor elimádkozta az egyházmegye Prohászka Imaszövetségének papokért szóló imáját, imádkozott az üldözött a keresztényekért, a magyar népért. Azért, hogy az újmisés papok hűségesen megmaradjanak küldetésükben, a szolgálatban. Imádkozott azért is, hogy mindannyian megtapasztalhassuk a szentségi Jézus jelenlétben azt, amit a Tábor hegyen az apostolok. „Engedd meg, hogy mind többen és mind többször kimondhassuk: jó nekünk itt Veled lenni, és légy így velünk életünk minden pillanatában!” –fejezte be imádságát a főpásztor.

Berta Kata
Kép: Hered Katalin

 


 

Beszámolók:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk