Halottak napi emlékmise a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2015. 11. 02. | | 2015. 11. 03.

 

 

Katonahősökre emlékeztek Halottak Napján a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2015.11.02. - Kegyeleti megemlékezést tartottak Halottak Napja alkalmából Pákozdon, a Don-kanyar Emlékkápolnánál az I. és a II. világháborús hősi halottak emlékére. A hagyományoknak megfelelően a szentmisét Székesfehérvár püspöke, Spányi Antal megyés püspök celebrálta.

A Magyar Honvédséget Fucsku Sándor vezérőrnagy (MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka) képviselte. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, Karsai Béla elnökkel és a testvérvárosi nagyváradi civil szervezetek 18 fős küldöttségével együtt vett részt az ünnepségen.

Szentbeszédében a főpásztor elmondta: ezen a napon lelki közösséget alkotnak mindazok, akik a „történelmi időkben, a megpróbáltatásokban, sorsközösséget vállaltak értünk, utódokért. ... Imádkoznunk kell értük, akik az Istennek ajánlották testüket-lelküket, életüket és imádkoznunk kell minden rájuk bízottért, hogy vállalják a sorsot, amelyet Ők készek voltak vállalni. Amit mi tehetünk, ha rájuk emlékezünk, hogy magunkat erősítjük. Amikor példát veszünk róluk, mi fogunk biztosabban állni lábunkon, ha értékeljük azt, ami nekik érték volt, mi leszünk gazdagabbak. Imádkoznunk kell értük, hogy az égi hazába segítsük Őket, hogy szabaduljon ki minden elhunyt a tisztulás állapotából, a mennyei seregek vezére, Szent Mihály vezesse őket a világosság házába.”

A szentmise után Meleg Vilmos nagyváradi színész, Arany János Az örökség című versének szavalatát követően Forró László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület segédpüspöke emlékezett meg a hősökről: „ A Don mellett elesettekre úgy is kell gondolnunk, mint fiúkra, akiket szüleik sírattak, azokra pedig, akiknek felesége és gyermekei voltak, mint vissza nem térő apákra kell emlékezünk. Bajtársaik az elveszített barátot siratták bennük, az áldozatot, akit odadobtak, magára hagytak, akit el akartak feledtetni. ... A doni hősök, bár személyükben ma már ismeretlenek, emlékük mégis tovább őrződik a nemzet szívében.”

A megemlékezés végén az elhunyt katonák tiszteletére koszorút helyeztek el, az ismeretlen katona sírjánál, a felekezetek és a honvédség képviselői, majd a civil szervezetek küldöttei és magánszemélyek.

A Fehérvárhoz közel álló Mészeg-hegyen épült doni emlékkápolna volt az első olyan kegyeleti hely Magyarországon, amely nem hagyta feledni a feledésre ítélteket, és ahol kegyelettel lehetett emlékezni az elesett katonákra, a túlélőkre. Székesfehérvár elöl járt abban, hogy Halottak Napján püspöki szentmisével emlékezzenek rájuk.

BPK
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk