Hősök vasárnapja - beszámoló

2015. 05. 31. | | 2015. 06. 02.

 2015. május 31. - A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök vasárnapján a háborúkban elesett katonákra a Pákozdon a Katonai Emlékpark Doni Kápolnájánál. Állami, katonai és egyházi vezetők jelenlétében fejezték ki tiszteletüket az elesett katonáknak, akik a legtöbbet áldozták szeretteikért, hazájukért.

„Méltó, hogy Szentháromság vasárnapján, amikor Isten az Ő Fiával és a Szentlélekkel együtt fejezi irántunk való szeretetét, azokért a hősökért imádkozzunk, akik életüket adták másokért. Követve az isteni útmutatást feláldozták magukat, azokért az értékekért, amelyekért a mai embernek is élnie kellene.  A család-haza-nemzet hármas egysége életünk legnagyobb kincse, amit ma is védeni kell.” - mondta Spányi Antal megyés püspök. Majd hozzátette: „Nem is olyan rég még megvádoltak bennünket, hogy olyanokért imádkozunk, akik nem érdemlik meg, akik nem hősök, hanem bűnösök voltak. Megbélyegezte őket egy rövid távon regnáló politikai erő, hogy ezzel is hatalmi céljait érvényesítse.”

„Azokra a katonákra, akik bár parancsszóra, de azzal meggyőződéssel mentek a frontra, hogy a hazájukat, szeretteiket védeniük kell, csak hősökként tekinthetünk. Ezt tanúsítja egy a püspöki levéltárban is őrzött szeretetteljes levél, amelyben azt olvashatjuk: sokat szenvedünk, szörnyű körülmények között, de értetek tesszük, hogy megvédjünk titeket attól a nyomorúságtól, amit itt tapasztalunk.” - hangzott el a szentbeszédben.

A főpásztor imádságában azért fohászkodott, hogy Isten a levél írójának és katonatársainak hallhatatlan lelkét vegye az Atyai házba, az örök béke országába.

A szentmise után koszorút helyeztek el a Don-kanyar Emlékműnél, tisztelegve az idegen földön elhunyt magyar katonák áldozatvállalása előtt. 

BPK
Fénykép: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk