Húsvétvasárnapi ünnepi szentmise - beszámoló

2023. 04. 09. | | 2023. 04. 11.

 

 

 

„Már nem az számít, ami mögöttük van, hanem ami előttük áll.” – Húsvétvasárnapi püspöki szentmise Székesfehérváron

2023.04.09. – Húsvétvasárnappal zárultak a püspöki nagyheti és húsvéti szertartások Székesfehérváron. Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét Ugrits Tamás pasztorális helynökkel, Dózsa István plébánossal, az egyházmegye papnövendékeinek asszisztálásával, ünnepelve a föltámadt Krisztust, akié a hatalom és dicsőség mindörökké. A hívek megtöltötték a templomot, hogy együtt éljék meg főpásztorukkal húsvét örömét, a megújuló és tanúságtevő hit kegyelmét. „Krisztus feltámadt! Már nem az számít, ami mögöttük van, hanem ami előttük áll. Elrontott és bűnös életüknek vége, mert Krisztus felszabadított és megváltott minket. Kövessük Őt és legyünk hozzá hűségesek!” – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

Spányi Antal püspök beszédében a Szent Háromnap szertartásaira, imádságaira emlékeztetett, amelyben átélhettük újra Jézus utolsó napjainak eseményeit, hogy harmadnapra megszülessen lelkünkben húsvét békéje és öröme. „Újra átélve a szent titkokat, a misztériumot, az evangéliumok tanítását és az egyház hitét, megértettük, milyen nagy szeretet volt Jézusban, aki az utolsó vacsorán a kenyérben és borban elrejtve közöttünk maradt. Hogy értünk adott testével és vérével táplálja minden korok minden hívő emberét. Megértettünk valamit abból is, hogy nagypéntek kereszthalála, az emberi tragédia értünk és miattunk történt. A mi bűneink vitték Krisztust a keresztre, aki ezeket elvette, megszabadított bennünket és megváltott. Hogy ne a bűnök rabságában éljünk, és ne vesszünk el, hanem Krisztus szeretetében képesek legyünk szabadon, új életet élni.”

A megyés püspök emlékeztetett a sírbatétel csöndjére, majd a feltámadott Krisztussal való örömteli találkozásokra is, amelyekről az evangélium tanúskodik, és amelyet maga Jézus jövendölt meg előre tanítványainak. „Majd feltekintenek arra, akit felfeszítettek. Eltemetik, de harmadnapra Feltámad. És íme itt van a harmadik nap, Krisztus feltámadt! Minél több jóságot tapasztaltak meg Krisztustól, annál több öröm volt a szívükben. Mert megértették, elrontott és bűnös életüknek vége, Krisztus felszabadította és megváltotta őket. Nem az számít, ami mögöttük van, hanem ami előttük áll, hogy Krisztust kövessék, és ehhez a Krisztushoz legyenek hűségesek. … Örömmel keresték azokat a szavakat, amelyeket Tőle hallottak, és mekkora öröm volt a szívében azoknak, akik megtapasztalták Jézus erejét, megértő jóságát, akiket vigasztalt, akiket a szégyenből és bajból kiemelt. Megtapasztalták, hogy Krisztus él. Mi is azért vagyunk most itt együtt, mert tudjuk, hogy Krisztus feltámadt és él!”

Spányi Antal püspök beszéde végén azt hangsúlyozta, ha Krisztus értünk halt meg, akkor értünk is támadt fel, hogy a mi életünk ne legyen többé reménytelen és kilátástalan, hanem Krisztus követésében kiteljesedő, boldog élet legyen. „Hirdessük az Ő örömhírét, álljunk ki a jó mellett, de álljunk ki a rossz, a bűn ellen is. … Ellene kell mondanunk a Gonosz minden mesterkedésének, kísértésének. Ellene kell mondanunk a háború borzalmainak, amely pusztít, öl és rombol, amelynek nyomán az emberek életüket és életük művét veszítik el. Marad a nyomorúság, a szenvedés, a bánat, és ha az élet megmarad, akkor is ott lesz a megsebzettség az egész földi élet során. És ellene kell mondanunk mindannak, ami a józan észnek ellent- mond, ami nem egyeztethető össze az emberi természettel. Ellene kell mondani mindannak, ami hazugság, téves gondolkodás, de a világban divattá vált” – emelte ki a főpásztor.

A szentmise végén a püspök arra buzdított, legyen szívünkben a feltámadt Krisztus öröme, és a Vele való találkozás adjon bátor kiállást mellette, hogy örömhírét hirdessük mindenkinek. Nem vagyunk gyengék, mert a feltámadt Krisztus erejében bízunk, amely szebbé és igazabbá teszi a világot. Húsvét békéjével, megújult életünkkel sugározzuk azt a szeretetet, amelyet a feltámadt Úrtól kaptunk, hogy megújuljon minden környezetünkben és az egész világon.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 
 

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk