Megemlékezés az ’56-os áldozatokról - beszámoló

2018. 10. 22. | | 2018. 10. 22.

 

 

 

Imádságos megemlékezés Székesfehérváron az 1956-os forradalom áldozataira emlékezve

2018.10.22. – Ökumenikus imádság keretében emlékeztek az 56-os áldozatokra a történelmi egyházak képviselői, Spányi Antal megyés püspök meghívására immár 15 alkalommal Székesfehérváron. A hősökért mondott imádságos összejövetelt idén a belvárosban, a Fadrusz keresztnél szervezték meg. A megemlékezésen részt vettek a kormánymegbízott mellett országgyűlési képviselők, városi és megyei közéleti vezetők, a város különböző intézményeinek képviselői és számos emlékező polgár.

Az ünnep szónoka idén Demeter Zsófia történész volt, aki az országos és a budapesti eseményekkel párhuzamosan az 56’-os fehérvári történéseket, helyszíneket, szereplőket idézte fel. Beszédében felelevenítette a történelmi eseményeket a II. világháború után kialakult hidegháborús helyzettől kezdve, a forradalmi eseményeken át egészen az ellenállás megszűnéséig. A történész hangsúlyozta: „A forradalmat már a „lázas napok alatt” is többféleképpen hívták, ellenforradalomnak, októberi sajnálatos eseményeknek, népfölkelésnek. Ma már tudható a hadászati kutatásokból, hogy nem csupán a forradalom és szabadságharc, hanem a súlyos, a hadüzenet nélküli háború megnevezés is szorosan hozzátartozik.” Az 1956-os forradalom november 4-i leverését követő eseményekről a történész elmondta: Székesfehérváron is méltóságteljesen megszervezték az országosan meghirdetett titkos akciókat, a november 23-i úgynevezett néma tüntetést, majd a december 4-i nőtüntetést.  „A forradalom egy hónapos évfordulóján a nőtüntetésen mintegy 3 ezer asszony békességben és méltóságban vonult fel a Városháza elé, majd a székesegyház előtti emlékkereszthez mentek, némán.”

A szónok bemutatott néhány fotódokumentumot Dr. Perényi István állatorvos forradalmat megörökítő filmkockáiból, amelyeket évtizedekig egy fotelben rejtve őrzött. A néma tüntetés üres utcaképe mellett két fotó is szimbolikus jelentőséggel bír az 56’-os eseményekről.  „Nem tudhatjuk, hogy a ferde szemállású, messziről jött szovjet katona, a város legfőbb stratégiai pontja, a Városháza kapuja lövésekor tudta-e, hogy éppen Justitia szobrát célozza. A találat azonban fontos, hiszen az igazságnak ezzel valóban jó időre vége lett. Perényi doktor erről is készített fotót. Még döbbenetesebb azonban legszebb képe. Ezt a helyszínt, a kitört ablakú Ferences templom előtt, a Fadrusz keresztnél örökítette meg. A megfeszített Krisztus keresztjéhez odatámasztották a Városháza kapujáról a néhány napra hivatalossá vált Kossuth-címert. Nagyon valószínű, hogy ez a kép november 4-én keletkezett, s az is, hogy csupán rövid ideig volt látható – zárta gondolatait Dr. Demeter Zsófia.

Az ünnepi beszéd után Spányi Antal püspök imádságban könyörgött azokért, akik életüket adták hazánk szabadságáért és azért, hogy példájuk nyomán az utódok kitartsanak a jóért való küzdelemben, embertársaik javára. Együtt fohászkodtak az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért a történelmi egyházak képviselői is. Bencze András püspök- helyettes, evangélikus lelkész és Ludvigné Izsay Szilvia beosztott lelkész.  Végül Kovács Dániel baptista lelkipásztor imádkozott azért, hogy 56’ példájából az utódok tanuljanak és merítsenek erőt a mai vezetők. A hívő emberek összefogva imádkozzanak és böjtöljenek hazánk jövőjéért, a békéért.

Az 1956-os forradalom 62. évfordulóján az áldozatok emlékére hagyományosan két koszorút helyeztek el a székesfehérvári áldozatok neveit felsorakoztató tábla előtt. Koszorúztak a történelmi egyházak képviselői és a közéleti vezetők; Törő Gábor országgyűlési képviselő, Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Virágokkal tisztelegtek a hősök előtt az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői, valamint az emlékező hozzátartozók.

A megemlékezésen a Szent Imre Általános Iskola tanulói is részt vettek. Márai: Mennyből az angyal versét Baráth Eszter, a 2018-as fehérvári versünnep győztese szavalta el. Az ünnep méltóságát Pásztor Katalin és Miklós-Turi Katalin elhangzott fuvoladuója emelte.

Megemlékező beszéd letöltése: 1956beszed.pdf (829 kB)

Berta Kata
Fényképeket készítette Dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk