Nyári lelkigyakorlat hitoktatók és világi lelkipásztori munkatársak részére - beszámoló

2017. 06. 30. | | 2017. 07. 07.

 

 

Isten örömhíre, embereken keresztül hirdetett evangélium - Hitoktatók lelkigyakorlata a Székesfehérvári Egyházmegyében

2017.06.30. - A Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatóinak és lelkipásztori munkatársainak nyári lelkigyakorlatát Ugrits Tamás, püspöki irodaigazgató tartotta az iszkaszentgyörgyi lelkigyakorlatos házban. A három napos találkozó témája az Istenkép és az emberkép megújítása volt Jézus Krisztusban. A katekéták és a világi munkatársak az egyházmegye minden részéből érkeztek, hogy megerősítést kapjanak küldetésükben.

„Nagyon fontos megtapasztalnunk, meglátnunk, hogy Isten szeretete járja át életünket. Ez küldetésünk alapja, egyházhoz való tartozásunk lényege, szolgálatunknak is ez az alapja és az ereje.” - kezdte lelkigyakorlatos beszédét Tamás atya a nyitószentmisében. Az előadások, tanítások arról szóltak, hogy Isten szeretetének hirdetőivé elsősorban ott kell válnunk, ahol az ember van. Ez nemcsak helyet, hanem helyzetet is jelent. „Az egyház missziós küldetésének lényege, hogy az embereket ott kell meg keresni, ahol vannak. Őt kell megértenem, akivel találkozom, aki távol van sok mindentől: Istentől, erkölcsi értékektől, egyháztól. Őt kell meg hallgatnom, az Ő helyzetét kell megértenem. Amikor az emberek a szeretettel, az igazsággal találkoznak akkor, ha nem is mindig látványos módon, de nem hagyja őket közönyösen.”

Az irodaigazgató arról is beszélt, hogy Krisztus olyan személy, akit ha megismer az ember, akkor döntenie kell vagy mellette, vagy ellene. Hitelességünk lényege, hogy az embereket meg tudjuk érteni, hallgatni és a jó út felé vezetni. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy egyetértek mindenben a másikkal, és úgy hagyom a másikat, ahogy van, hanem megpróbálom megszólítani és olyan utat mutatok neki, amely Krisztushoz vezeti Őt. Tamás atya azt is kifejtette, meghívásounk központi gondolata, hogy mivel tudjuk a másik embert közel vezetni Jézushoz és az egyházhoz. Melyek azok a lépések, amiben segíteni tudjuk a másikat, fölkínálni Krisztus szeretetét. „Nincs olyan földi segítség, amely elég volna nekünk. Jó a gyógyító Jézust magunk között látni, Ő valóban a betegek gyógyítója a bűnösök megváltója. Nem azt mondja, Te hogyan süllyedtél ilyen mélyre, vagy viseld a következményét annak, amilyen úton elindultál. Jézus felemel, gyógyít. És ezt az ember a szívében érzi.” - hangsúlyozta Tamás atya majd hozzátette. „Krisztust követve mi is gyógyító és békét teremtő emberekké válhatunk, de nem a magunk gyengeségével, töredékességével, hanem Isten örömhírének erejében. Tárjuk elé bűneinket, hogy minket is megtisztítson Jézus. Ahogy Péter lábát megmosta, úgy a mi szívünket-lelkünket is mossa át. Mert csak a bűnbánatot tartó, a megbocsátást elnyerő ember tud másoknak megbocsátani. Jézus munkatársainak hívott meg, hogy legyünk mi is gyógyító, életet ajándékozó emberek a világban.” - hangzott el a beszédben. Ugrits Tamás atya végül arra szólította fel a jelenlevőket, bízzanak mindig jobban Istenben és tegyenek meg mindent, ami rajtuk múlik. „A lelki építkezés bonyolult dolog, de Isten kegyelme hatékony. Amikor nem látjuk munkánk eredményét, az Ő kegyelme sokszor, akkor működik a legjobban.” 

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolója:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk