Szent Gellért napi pedagógus konferencia - beszámoló

2012. 09. 24. | | frissítve 2012. 09. 26.

 

Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár tartott előadást Spányi Antal püspök meghívására Székesfehérváron az egyházmegye hagyományos Szent Gellért napi konferenciáján- és díjátadóján. 

 

résztvevők a művelődési házbanA szentmisével kezdődő ünnepségen a megyésfőpásztor elmondta: Székesfehérvár több szállal is kötődik Szent Gellérthez. A Szentföldre készülő Gellért az 1020-as években Fehérváron prédikált István király előtt. A szónoklat után egy látomásban megértette, hogy magyar földön kell maradnia, itt fogja elnyerni a vértanúság kegyelmét. Ereklyéjét ma is őrzi a fehérvári székesegyház oltára. István király Gellértet a palotába vitte és fiának, Imre hercegnek a nevelését bízta rá. Bölcsességgel, hittel nevelte Szent Imrét és az egész nemzetet. Tisztelték személyét, mint a kor egyik legképzettebb magyar főpásztorát és a bakonybéli remetét, aki mindenkiért imádkozott. Alakja példaként szolgál a legmodernebb egyházi és világi kultúrát közvetítő papságnak, tanítóknak és tanároknak. Méltó, hogy ezen a napon köszöntsük a pedagógusokat, akik annyit fáradoznak a jövő nemzedékéért, meghatározzák gondolkodásmódjukat. A tanítóknak is Szent Gellért lelkületével kell helytállni, egy életre elfogadni hivatásukat. Ha kell, akár a média, a globalizáció, a társadalmi valóság rossz irányával szemben is példát adni és irányt mutatni – mondta a főpásztor.

Dr. Hoffmann Rózsa a Gellért-napi konferencián a tavaly decemberben érvénybe lépett köznevelési törvény legfontosabb elemeit vázolta fel a székesfehérvári egyházmegye területén működő mintegy négyszáz pedagógusnak. Az államtitkár elmondta: az új magyar köznevelési törvény egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy emelje az elméleti és gyakorlati tudás színvonalát. Az újra bevezetett tartalmi szabályzókkal megszüntették a bizonytalanságot, bizonyos fokon egységesítették mind a tananyagot, mind az eredmények ellenőrzését. Hangsúlyozta, hogy bár nő az elvárás és a szakmai ellenőrzés a pedagógusoknál, egyúttal 2013-ban várható komolyabb anyagi megbecsülésük is.

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy az új törvény az értékelvűséget célozza meg szakítva az értéksemleges közneveléssel. Súlyos gondnak nevezte, hogy a családok a klasszikus nevelő funkciójukat nem tudják ellátni, a gyermekeknek személyes életvezetési problémákkal küzdenek. Az iskoláknak, a pedagógusoknak nagyobb hangsúlyt kell helyezni a tantárgyak oktatása során az erkölcsi és a családi életre nevelésre.

A válság egyik legsúlyosabb következménye, hogy a családok eladták jövőjüket a bankoknak. Ezért fontos, hogy bevonják a pénzügyi ismereteket az oktatásba. Emellett visszakerülnek azok a műveltségtartalmak az alaptantervbe, amelyek 2003-ban kikerültek a szakmai dokumentumból – mondta az államtitkár.

Hoffmann Rózsa kiemelt feladatként jelölte meg a nemzeti középosztály megerősítését, amelynek egyik legfontosabb rétegét a tanító emberek képezik. Az oktatáspolitika egyik kiemelt célja ezért, hogy a pedagógusi életpályamodell bevezetésével támogassák ezt a társadalmi réteget.

Az államtitkár végül elmondta: az egymástól elválaszthatatlan új köznevelési- és felsőoktatási törvény a hazai oktatás megújulását szolgálja, nincs más célja, mint hogy hozzásegítse az országot a felemelkedéshez, növelje a versenyképességet.

Az előadás után került sor az ünnepség zárásaként a tanácsosi címek és a díjak átadására. Főmunkatársi címet kapott: Szilágyi István karbantartó, (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi), tanácsosit: Csuklyné Lovász Zsuzsanna, tanító-hitoktató (Szent Margit Általános Iskola, Tatabánya), valamint Pelyachné Pinczinger Klára, történelem-német tanár, (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi). Főtanácsosi címet kapott Csák Lajos igazgató (Szent Imre Általános Iskola és Óvoda, Székesfehérvár).

Szent Gellért Díj ezüst fokozatát kapták: Koch Józsefné matematika-angol szakos tanárnő, (Szent Margit Általános Iskola Szent László tagiskolája, Bicske), valamint Szegletesné Márkus Judit műszaki tanár (Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola, Budaörs).


Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk