Szent Gellért napi pedagógus konferencia - beszámoló

2007. 09. 24. |

 

A Székesfehérvári Egyházmegye Szent Gellért napi pedagógus konferenciájára az egyházmegye 11 nevelési-oktatási intézményeiből érkeztek pedagógusok, püspöki biztosok, hogy a vértanú püspökre, a katolikus iskolák égi pártfogójára emlékezzenek.

 

szentmise

 

A konferenciát megnyitó szentmisében Spányi Antal püspök Szent Gellért életpéldájából kiemelte a fáradhatatlan hittanítót, aki közösséget vállalt „az idegen földön élőkkel”. A keresztény és európai értékrendet, az igaz értékeket védelmezte a hatalommal is szembeszállva.

A Bazilika után a Szent István Mûvelődési Házban folytatódott a rendezvény, melyen Dr. Török József professzor elfoglaltsága miatt Spányi Antal püspök tartott előadást a 300 résztvevőnek, a hit és erkölcsi nevelés feladatairól. Felvázolta a katolikus pedagógusok nehéz helyzetét, hisz a társadalom betegsége a katolikus iskolákban is megjelenik. Az országos felmérések alapján a gyerekek 20%-a él olyan családban, amelyet nem szeretne elhagyni. A vallási közömbösség, a tolerancia, a felelős és közösségi gondolkodás hiánya ugyanúgy nehézséget jelent a katolikus iskolákban, mint a világi iskolákban. Pedig a katolikus iskolák küldetésük folytán sem lehetnek középszerűek, kíváló iskoláknak kell lenniük. A pedagógusoknak a szakmai felkészültségükön kívűl, világos világnézetet, a keresztény hitet egyértelműen kell átadniuk, hisz a gyerekeket számtalan hatás éri az iskolán kívül. Példaképül kell szolgálniuk a tanulók számára, hogy ne csalódjanak a katolikus hitben.

Az előadás után került sor a Szent Gellért Érdemérmek átadására. Ezüst fokozatot kapott Dr. Csőke Sándorné iskolatitkár (Tatabánya, Szent Margit Általános Iskola). Arany fokozatot kapott Nyitrai Istvánné óvodavezető (Mindszenty József Katolikus Általános Iskola és Óvoda). Tanácsosi címet Dornbach Katalin tanárnő (Marianum Általános Iskola, Érd) Susánszkiné Makár Andrea tanító (Szent Imre Általános Iskola és Óvoda, Székesfehérvár). Munkatársi címet: Czinege Antalné konyhavezető (Ráckeve, Szent Imre Katolikus Általános Iskola).

 

- BPK -
Fényképeket készítette Ugrits Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk