Szent Gellért napi pedagógus konferencia - beszámoló

2013. 09. 24. | | frissítve 2013. 09. 27.

 

 

 

A több mint 500 tanár, a püspöki biztosokkal együtt ünnepelt a székesfehérvári egyházmegye Szent Gellért napi ünnepségén. Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmise elején köszöntötte az egyházmegye és a szerzetesi iskolák pedagógusait, megköszönte a fiatalokért végzett áldozatos munkájukat, és azt kívánta, találják meg Istentől kapott hivatásukban mindig az örömet. Felkérte Korzenszky Richard tihanyi perjelt, hogy imáival, gondolataival kísérje az ünnepséget.

Szentbeszédében a perjel Szent Gellért életpéldájáról szólt, aki mint fogalmazta: az Úr szolgálatának iskolájában járt. Szerzetes volt, aki végigjárta a tanítványok útját, aki tudta, hogy oda kell figyelni az Úrra, tudta, hogy meg kell nyitni a fület és a szívet a mester szavaira. Egy közösség elöljáróra volt, de megértette, hogy nem az uralkodás hatalmát kapta, hanem a beteg lelkek gondozását, az alkalmazkodást a sokféle emberi természethez. Mindenki, akire emberek vannak bízva a lelkek gondozását kapta feladatul, és meg kell tanulnia alkalmazkodni az emberekhez – fogalmazott Korzenszky atya. Majd hozzátette: Mi, akik valamilyen módón elkötelezett munkatársai vagyunk egy ügynek, a katolikus iskolának, nem szabad együtt úsznunk az árral, hanem rá kell döbbennünk, szembe kell fordulnunk egy lélekölő társadalommal, gazdasági és technikai berendezkedéssel. Végül azt kívánta, Szent Gellért példáját követve legyen olyan az oktatásunk, hogy a gyengék mindig többre vágyakozzanak. Ahol tevékenykedünk, nagyobb legyen a béke, a rend, az igazságosság és tisztább legyen az öröm.

A Szent István Művelődési Házban folytatódó ünnepség a piliscsabai Páduai Szent Antal Iskola igazgatója és művésztanárai csodálatos hegedű, fuvola, cselló és fagott játékával kezdődött. A népi hagyományokat is ápoló iskola nemcsak népzenei bemutatót tartott, hanem meg is énekeltette a pedagógus közönséget.

Korzenszky Richárd perjel előadásában arról beszélt, hogy fellehető-e az oktatáspolitikában, az iskolai dokumentumokban a boldogság fogalma. Fontos célkitűzésként megjelenik, hogy a gyermek találja meg a helyét a családban, a társas közösségben és a munka világában, de sehol sem emelik ki, hogy a gyerekeket a boldogság felé kellene terelni. Nekünk azért a boldogságra kell törekedni, mert a boldogság nem állapot, hanem aktivitás – fogalmazott Richard atya. A boldogsághoz hozzá tartozik a jövőkép, ami meghatározza a jelent, hogy itt és most megteszek valamit a jövő érdekében. A ránk bízottakat nehéz arra nevelni, hogy az ember akkor érzik jól magát, ha vannak céljai, vannak kilátásai. A hit lényegéhez hozzátartozik ez az előre tekintés.

Az ünnepség végén került sor az idei Szent Gellért Díj átadására. Az arany fokozatot Beller Istvánné az Egyházmegyei Hivatal oktatásügyi tanácsadója kapta, aki 15 éves önzetlen, pontos, lelkiismeretes és mély empátiával végzett munkájával érdemelte ki az elismerést.

Az ünnepség végén a megyés püspök megköszönte a pedagógusoknak, hogy az egyház útmutatásának szem előtt tartásával oktatják és nevelik azokat a gyerekeket, akiket a szülők rájuk bíztak. A főpásztor azt kívánta, hogy munkájukat egész évben öröm és béke kísérje.

BPK
Fénykép: Nagy Anikó és Szent István Művelődési Ház webgalériája

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk