A város közös Úrnapi körmenete - beszámoló

2014. 06. 22. | | frissítve 2014. 06. 23.

 

 

 

Idén is közösen tettek tanúságot Székesfehérváron a város hívei az Eucharisztiáról, arról, hogy Krisztus velünk van. Megtelt a székesegyház Úrnapja alkalmából, amelyre a hagyományoknak megfelelően Spányi Antal megyés püspök hívta püspöki szentmisére és közös körmenetre a város papságát, az egyházközségek képviselőit, hogy együtt tegyenek tanúságot az Úr Jézusba vetett hitükről.

A főpásztor szentbeszédében János evangéliumából idézett: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért..." Az Oltáriszentség ennek a szeretetnek tanúja, amely minden próbát, még a halál próbáját is kiállta. Jézus Krisztus ezzel a szentséggel elszakíthatatlanul velünk maradt, csak rajtunk múlik, hogy élünk-e szeretetének jelével. Akarunk-e ezáltal Krisztushoz és az egész egyházhoz tartozni. – mondta, majd hozzátette. Úrnapján különleges tisztelettel fordulunk az Oltáriszentség felé, hogy felhívjuk a figyelmet, Krisztust kell hordoznunk magunkban, Őrá kell hallgatnunk, Hozzá kell szólnunk. Ő az, akitől vigaszt és reményt kapunk, amelyet el kell vinnünk másoknak is. Mert Krisztus ránk bízta magát, hogy kínáljuk fel a világnak ezt a bensőséges kapcsolatot vele. Amikor kimegyünk a városba a körmenettel, arról teszünk tanúságot, hogy Krisztus szeretete jelen van az életünkben.

A megyés püspök végül azt kívánta: olyan felelősséggel éljünk a világban, hogy Krisztus jelentétét tudjuk közvetíteni, tiszta szívvel a kegyelem állapotában élve Krisztust dicsőítsük. Így teljen el minden napunk, életünk hátralévő része.

 A szentmise után a megyés püspök vezetésével körmenetben vitték az Oltáriszentséget Fehérvár egykori szakrális központjába. Kisgyermekek virágszirmokat szórtak, az egyházközségek képviselői zászlókkal vonultak a menet élén, a papok, ministránsok és a hívek imádsággal, énekkel kísérték az oltárokká alakított a templomajtókhoz és a Püspöki Palota bejáratához a szentséget. A megyés püspök a körbehordozott Oltáriszentséggel a négy égtáj felé mutatva megáldotta a fehérvári polgárokat és az egész várost.

BPK
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk