Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklat - kétnapos - beszámoló

2012. 09. 28. | | frissítve 2012. 10. 01.

 

A székesfehérvári egyházmegye hagyományos bodajki ifjúsági zarándoklatának az idén Márk evangéliumából a süketnéma meggyógyítása szentírási rész adta az alapgondolatot. Jézus azt mondja effata vagyis nyílj meg a gyógyulást kérőnek, akinek megnyílik ajka és meggyógyul hallása.

 

zarándokok csoportja a templom előtt

 

A móri Szent Erzsébet iskolában az egyházmegye minden részéből érkeztek fiatalok, hogy együtt készüljenek a bodajki zarándoknapra. A zarándoklat elsőestéjén két fogyatékkal élő fiatal felnőtt egy vak édesanya és egy mozgássérült kerekes székes fiatalember tett tanúságot hitéről. Tóth Tamás ifjúsági referens atya kérdései kapcsán elmondták, hogyan élik meg fogyatékosságukat, hogyan tudták felfedezni Isten szeretetét ebben az állapotukban és hogyan tudnak keresztény emberként élni a világban.

A zarándoknap reggelén Tornyai Gábor öreghegyi plébános indító gondolatai Jézusnak a saját életünkben még felfedezésre váró gyógyító kegyelmeiről szóltak. Bemutatta, milyenek vagyunk  amikor nem látunk, nem hallunk és nem tudunk beszélni a megfelelő módon, keresztény hittel. Ehhez adott segítséget az úton az ifjúsági iroda által készített zarándokfüzet is.

A Mórról Bodajkra vezető zarándok útnak négy állomása volt, amelyen egy-egy ifjúsági csoport fiataljai készültek jelenetekkel, imákkal. Az érdi fiatalokat Hajdu Ferenc provikárius, érdi plébános készítette fel. A törökbálintról érkező fiatalok Jézusnak a kísértésektől megmentő hűséges szeretetét pantomim játékkal mutatták be.

Az utolsó állomás már a bodajki kegytemplom közelében volt. A biatorbágyi fiatalok Effata-Nyílj meg jelenete után a templom ajtaja is kitárult. Mórocz Tamás bodajki plébános köszöntőjét Száraz László esperes, piliscsabai plébános zárógondolatai követték már az örömhírről, a meggyógyult ember öröméről.

A zarándoklat hálaadó szentmisével zárult. Hajdu Ferenc provikárius az elfoglaltsága miatt távollevő Spányi Antal megyés püspök fiatalokhoz szóló gondolatait tolmácsolta.  Beszédében kiemelte, Jézus mindenütt ott van az életünkben, fedezzük fel Őt, hogy Krisztus-hordozókká váljunk a világban. A szentmise végén megköszönte a fiatalok részvételét, kiemelten a móri fiatalok és a zarándoklatra felkészült fiatalok munkáját.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor, Berta Anna és Maráz Márton

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 


 

 

 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk