Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre) - beszámoló

2021. 08. 05. | | 2021. 08. 06.

 

 

 

Istennel lenni jó – Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep Székesfehérváron

2021.08.06. – A már hagyományossá váló elsőcsütörtöki közös Eucharisztia-ünnepre a Szent Imre-templomban gyűltek össze a város plébániáiról érkező hívek, hogy főpásztoruk vezetésével együtt vegyék körül imában az Oltáriszentséget. Dózsa István plébános köszöntőjében az idő fogságából való szabadulás vágyáról beszélt, arról, hogy „úgy legyünk jelen a szentmisén, hogy az Isten jelenlétében vagyunk, sem attól nem félve, hogy mikor múlik el, sem attól nem félve, hogy bárcsak örökké tartana.”

Spányi Antal megyéspüspök a szentmise homíliájában arra emlékeztetett, ahogy Péter is ki tudta mondani: te vagy Krisztus, az élő Isten Fia, nekünk is világos választ kell adnunk arra, hogy valójában ki számunkra Jézus. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, az atya kegyelme és szeretete segít bennünket. Hasonlóan a szentekhez, mindazok, akik Jézust felkeresték, nehézségeket vállaltak, de a találkozás öröme megerősítette, teljesebbé tette életüket.

A püspök beszélt arról is, hogy Isten ismeri jó és rossz tulajdonságainkat, gyengeségeinket, de tudja, hogy az ember a szíve mélyén a jót keresi, ezért megbocsát, csak oda kell fordulni örök szeretetéhez, és ez a szeretet ad erőt, vigaszt, kegyelme gyógyítja be lelkünk sebeit.
„Ha figyelünk, ha megértjük Isten akaratát, Ő fog adni erőt is hozzá, hogy – ebben a fenyegetettséggel teli világban – megtapasztaljuk: Istennel lenni jó. Adja az Úr, hogy ezt az örömet és békét tudjuk felismerni, keresni és elfogadni, hogy a nehézségek közepette is életünk örömteli lehessen” – zárta gondolatait a főpásztor.

A szentmise utáni szentségimádás elmélkedéseiben a püspök arra kérte az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust, hogy az élet kísértései között is tudjunk Istennek tetsző életet élni, és a vele való lelki közösség örömét, boldogságát is megtapasztalhassuk.

Az új papi és szerzetesi hivatásokért mondott közös ima után, az elsőcsütörtöki imaalkalom a Tantum ergóval, a litániával és a szentségi áldással zárult.

KSchN
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és KSchN 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk