Halottak napi emlékmise a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2017. 11. 02. | | 2017. 11. 02.

 

 

Halottak Napi kegyeleti megemlékezés a katonahősök tiszteletére

2017.11.03. - Halottak Napján Pákozdon, a Don-kanyar Emlékkápolnánál szentmisével emlékezett meg Spányi Antal megyés püspök az I. és a II. világháborús katonahősökről. A főpásztor megáldotta az ünnepre felállított nemzeti lobogót, amely „a nemzet gyökereire, a haza szeretetére emlékeztet, az országra, amelyet a hősök áldozatuk árán megvédtek.„- mondta a megyés püspök.

A főpásztor beszédében elmondta „Pákozdon a Don-kanyarból hazahozott ismeretlen katona sírjánál, tisztelgünk mindazok előtt, akik teljes emberséggel, a magyarsághoz hűen akartak élni, ezért életüket áldozták hazájukért.  Akikre ma emlékezünk, nem akartak hősök lenni, mégis hősi módon védték a magyarságot. Hivatásukat becsülettel, tisztességgel teljesítették. Meg kell tanulnunk a katonák küzdelméből, a nemzet szolgálatát, a család szeretetét.”

A megyés püspök végül arra szólított fel, imádkozzunk a katonahősökért, mert hitünk szerint ezáltal is megnyílik előttük a mennyország kapuja, az örök élet, ahol már nem lesz gyász és fájdalom, csak a földön kiérdemelt öröm vár rájuk. „A hősökre tekintve tanuljuk meg, hogy a haza örök érték, amely fontos üzenet ma. Amikor a nemzetállamok helyett kevert társadalmakat akarnak létrehozni, a mi küldetésünk, hogy megőrizzük nemzetünk kincseit, átadjuk a következő nemzedéknek, mi a nemzeti lobogó, mit jelent magyarnak lenni, kik a mi hőseink és szentjeink.”

A szentmise végén Spányi Antal megyés püspök, Huszár János altábornagy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, a város önkormányzatának nevében Karsai Béla Székesfehérvár szenátusának elnöke, Dr. Görög István ezredes a Katonai Emlékpark vezetője koszorút helyeztek el az elhunyt katonák tiszteletére, az ismeretlen katona sírjánál. Az eseményen részt vettek a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének képviselői, a vitézi rend tagjai, és számos megemlékező.

Berta Kata
Fényképeket készítette Somogyi Illés
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk