Hősök vasárnapja - beszámoló

2016. 05. 29. | | 2016. 05. 31.

 

 

Püspöki szentmise a Hősök Napján a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2016.05.29. - Hősök vasárnapja, azaz május utolsó vasárnapja hazánkban a kiemelt fontosságú ünnepek közé tartozik. Pákozdon a Katonai Emlékpark Doni Kápolnájánál a hagyományoknak megfelelően Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott szentmisét az áldozatokra emlékezve. Az eseményen részt vettek állami, katonai és egyházi vezetők, köztük dr. Takács Nándor nyugalmazott püspök és Huszár János vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsokság parancsnoka.

A szentmisén részt vett Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, ügyvezető igazgató, aki sokat tett a Pákozdi Katonai Emlékpark fejlesztéséért, működtetéséért. Támogatta a Mészeg-hegyi katonai emlékkápolna felújítását és környezetének rendezését, valamint új elemekkel történő fejlesztését. Az emlékkápolnánál történő megemlékezéseket, emléknapokat évről-évre a szellemiségének megfelelő méltósággal szervezi meg, a Honvédség és Társadalom Baráti Körének székesfehérvári szervezetével.

A katonahősökért tartott szentmisében Spányi Antal püspök azt hangsúlyozta, hogy örök példát adtak a nemzeti összetartozásra azok, akik képesek voltak a legnagyobb áldozatot hozni, az életüket adni hazájukért. „Tudták, hogy egy olyan országhoz tartoznak, amelynek történelmében sokan védték ezer veszélytől a magyar népet, a magyar értékeket, a kultúrát életük árán is. Tudták, hogy hálával tartoztak az anyaföldnek, amely fölnevelte őket és gyermekeik jövőjét is itt tervezték el.” - emelte ki a főpásztor majd hozzátette. „Fontos, hogy ne csak emlékezzünk, hanem példájuk nyomán mi is tudjunk áldozatot hozni, kiállni hazánkért és hitünkért egy olyan Európában, ahol nem könnyű a nemzeti érdekeket és a keresztény hitet képviselni.”

Beszéde végén a püspök kitért azokra is, akik ma katonai szolgálatot teljesítenek és elődeik nyomában ugyanazért a hazáért vállalnak mindent. „Kérjük Isten áldását mindazokra, akik helytállnak értünk és védik hazánkat, hogy erőt és hitet merítsenek minden tevékenységükhöz.” - mondta a főpásztor.

A szentmise után a résztvevők a Don-kanyar Emlékműnél, az ismeretlen katona sírjánál helyeztek el koszorút díszőrök közreműködésével, tisztelegve az idegen földön elhunyt magyar katonák áldozatvállalása előtt.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk