Megemlékezés az ’56-os áldozatokról - beszámoló

2019. 10. 22. | | 2019. 10. 22.

 

 

 

„Mindent túléltünk, és megmaradtunk!” – Imádságos megemlékezés Székesfehérváron

2019.10.22. – A székesfehérvári püspökség meghívására az 1956-os hősökért mondott imádságos összejövetelt idén ismét a székesegyház oldalánál lévő emlékkeresztnél tartották meg. A megemlékezésen részt vettek városi és megyei közéleti vezetők, a város különböző intézményeinek képviselői, a történelmi egyházak vezetői és még számos emlékező.
 
Az emlékkeresztnél Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet. „Amikor függetlenségünket védjük, a forradalmárok sugárzó eszméit képviseljük. Több ezer éve itt élünk a Kárpátok bércei között, és mint oldott kéve a nagyvilágban.  Magyarország vérzivataros történetében sok csatát vesztett, de minden ellenségét túlélte. Birodalmak jöttek-mentek, de mint az égő gyertya, lassan elégtek. Mindent túléltünk, és megmaradtunk! A nemzet visszanyerte önbecsülését. A 21. századba győztesként léptünk be, mert újra szabadok és függetlenek vagyunk – mondta beszédében Orosz Ágoston. „Szabadságunkért, függetlenségünkért naponta elementáris harcot vívunk. Történelmi feladatunk egy tettre kész, változtatni akaró nemzedék felnevelése. Magyarországnak a nemzet fennmaradásáért olyan kiművelt ifjúságra, jövőképpel rendelkező vezetőkre van szüksége, akik megfelelő szellemi képességekkel rendelkeznek, akik világra kiterjedő összefüggésben gondolkodnak, akik etikai, erkölcsi és vallásos kompetenciájukkal, párbeszéddel és egyezkedő szóval, emberközpontú világot építenek” – emelte ki beszédében az igazgató.

Az ünnepségen Spányi Antal megyés püspök, Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Berze János református lelkész elnök és Révész Lajos baptista lelkész imádságukban kérték, hogy akik a hazáért és szeretteikért adták életüket, leljenek békét az örök hazában, és részesüljenek a feltámadás dicsőségében.

Az ünnepség végén az áldozatok emlékére koszorúkat helyeztek el, együttérzésüket és tiszteletüket kifejezve a történelmi egyházak képviselői, a közéleti vezetők, valamint civil szervezetek és az emlékező hozzátartozók. A megemlékezést, melyen a Szent Imre Általános Iskola tanulói is részt vettek, Kremnitzky Gézának, a Hungarikum együttes vezetőjének énekei és Baráth Eszter előadásában Jankovich Ferenc: Forradalom című verse tették még szebbé és emlékezetesebbé.

KSchN
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és KSchN

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk