Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise a székesegyházban - beszámoló

2015. 11. 01. | | 2015. 11. 03.

 

 

Püspöki szentmise Mindenszentek ünnepén a fehérvári Székesegyházban

2015. 11. 01. - Mindenszentek ünnepe a korai egyház vértanúinak tiszteletéből alakult ki. Örömünnep, mert azokra a szentekre emlékezünk, akik eljutottak életük, és minden emberi élet végső céljára, az örök boldogságra, Isten örök Országába. Ez a nap a megdicsőült Egyház tagjainak közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akik nem kaptak külön helyet a naptárban.

Spányi Antal megyés püspök a fehérvári bazilikában tartott szentbeszédében hangsúlyozta: Krisztus megváltásával kaput nyitott az ember számára Istenhez. Általa kaptuk meg azt az utat, amely Isten tervei szerint az örök hazába vezet, ahova megérkezhetünk majd. Halljuk a tanítást a Nyolc boldogságról, amelyek titokzatosak, mégis megérintik a szívünket. Egy pillanatara beláthatunk abba az országba, amelybe nekünk is helyünk van.  „Jó látni nemcsak védőszentjeinket, hanem nemzetünk, egyházunk nagy szentjeit. Látni a hozzánk közelálló hitvallókat, akiket reményünk szerint a mennyben láthatunk majd: Kaszap Istvánt, Bogner Mária Margitot, Prohászka püspököt.  De ott vannak Márton Áron, Mindszenty József és korunk megannyi mártírjai is, akik bármilyen önkényuralom alatt, eszmerendszer vagy vallási türelmetlenség miatt szenvedtek vértanúhalált. A szentek közössége „szép és vigasztaló valóság”, azt jelenti számunkra, hogy nem vagyunk egyedül.

Mindenszentek ünnepe egyúttal a Halottak napja előestéje is, ezért a szentmise után a főpásztor megemlékezett minden elhunytról. „Nem a halálé az utolsó szó” - mondta a megyés püspök, mert hiszünk a feltámadásban, az örök élet lehetőségében, amely Jézus örömhírének a lényege.

BPK
Képek: Somogyi Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk