Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2018. 01. 20. | | 2018. 01. 20.

 

 

Székesfehérvár fogadalmi napján Szent Sebestyént ünnepelték a Felsővárosban

2018.01.20. - Szent Sebestyén napján, a hagyományoknak megfelelően a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére püspöki szentmisével ünnepeltek a székesfehérvári hívek a Felsővárosi templomban. Az eseményen részt vettek a város közéleti vezetői és a felsővárosi oktatási és kulturális intézmények képviselői. A szentmise elején a felsővárosi iskolások műsora felelevenítette a város fogadalmának történetét, Szent Sebestyén életét.

A diákok megemlékezése után a plébánia képviselőtestületének elnöke, majd Nyárai-Horváth István plébános köszöntötte a főpásztort és az ünneplő közösséget. „A búcsú azt is jelenti, hogy egy új szemléletet szeretnénk magunkba szívni. A vértanúhalál a mai ember számára értelmetlennek tűnik, de Szent Sebestyén tanúsága, aki felgyógyult halálos sebeiből arra figyelmeztet minket, hogy Isten él és nincs más út, mint visszatalálni hozzá, útmutatásai alapján élni.”

A város papságával koncelebrált szentmisében Spányi Antal megyés püspök megköszönte a diákok tanúságtételét, akik a felsővárosi Szent Sebestyén napok programjaként körül ölelték, az ősök hitét jelképező Szent Sebestyén templomot. Megköszönte a zászlókkal érkező plébániaközösségeknek is, hogy jelképes cselekedetükkel megerősítik, folytatni akarják elődeik útját, amely eligazítást ad a ma élő embernek is: meg kell maradnunk a hitben, meg kell őriznünk hagyományainkat, hogy megmaradjunk.

A főpásztor ünnepi beszédében kiemelte, hogy a történelem során, amikor már az emberi erő kevésnek bizonyult, az Istenbe vetett bizalom segítette át a magyar népet minden megpróbáltatáson. Fehérvár lakosságát is az 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére tett örök időkre szóló fogadalom mentette meg. „Aggodalmaskodunk a jövőnk miatt, mi lesz Európával, amely a kétezer éves hagyomány ellenére alkotmányából száműzte a kereszténységet, a keresztény kultúrát. Látjuk azt is, ahogy vallások nevében pusztítanak el országokat, üldöznek és ölnek meg embereket. Nekünk magyaroknak küldetésünk van a kereszténység védelmére, ahogy azt Szent Pió atya is megálmodta. Ezért bíznunk kell abban, hogy a mi országunkból elindul újra az Istenbe vetett hit, Szent István népe hoz majd megmenekülést Európának.”

A megyés püspök végül arra bíztatott, ne engedjünk a kísértésnek, amely azt súgja, nincs értelme tenni már, úgysem tudunk változtatni helyzetünkön. „Istennél van megbocsátás, van bűnbocsánat. Szentjeink példája nyomán maradjunk hűségesek őseinkhez, hogy Isten irgalma felemeljen bennünket, új életet adjon szeretetével, megtartson minket az Ő dicsőségére.”

Spányi Antal püspök a szentmise végén megáldotta a jelenlevőket, imádkozott a városért, a templomban elhelyezett Szent Sebestyén ereklye előtt. Majd a búcsúünnep programjai a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódtak.  

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. június >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk