Múzeumok Éjszakája programjainak bemutatása - sajtótájékoztató - beszámoló

2014. 06. 12. | | frissítve 2014. 06. 16.

 

 

Kultúrgalopp a Múzeumok Éjszakáján
A ló és a lovas kultúra lesz a középpontban a székesfehérvári programokon   

Székesfehérvár, 2014. június 12. (csütörtök) - Tárlatvezetésekkel, koncertekkel, előadásokkal, kreatív kézműves foglalkozásokkal és számos egyéb érdekességgel várják a felnőtteket és a gyermekeket a Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programjain, melyek a városi és a környékbeli kulturális intézmények egyedülálló összefogásának köszönhetően valósulnak meg 2014. június 21-én. A szervezők idén a lovat, a lovas kultúrát állították a középpontba. A részletekről a kapcsolódó intézmények vezetőinek részvételével rendezett sajtótájékoztatón számolt be Spányi Antal megyés püspök, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Smohay András művészettörténész, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója.

A Múzeumok Éjszakája nagyszabású programsorozatot 2003 óta rendezik meg Magyarországon, hagyományosan az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton. Székesfehérvár idén hetedik alkalommal, intézményi összefogással csatlakozik az országos kezdeményezéshez 2014. június 21-én, szombaton. Tavaly a látogatók száma országosan elérte a 350 ezret.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája a város és a környék kulturális intézményeinek egyedülálló összefogásával születik meg.  Évről évre többen csatlakoznak a városi múzeumok kezdeményezéséhez. Idén már 17 székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy 23 helyszínen, 75 önálló program keretében minőségi kulturális élményeket nyújtsanak a látogatóknak.” – hangsúlyozta a Püspöki Palotában rendezett sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök. Elmondta, hogy a kapcsolódó intézmények idén a lovat választották központi témának. Szent István városában, ahol 1938 óta szent királyunk dicsőségét hatalmas lovas szobra is hirdeti, a ló és a lovas kultúra méltó témának bizonyul. Az idén nyíló, lovas tematikájú képzőművészeti kiállítások mellett különös aktualitást ad, hogy Szent László, a lovagkirály koronázása elevenedik meg az egykori Nagyboldogasszony prépostsági templom romjai felett. Spányi Antal hangsúlyozta továbbá, hogy Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakája nemcsak a múltat és a jelent hozza közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzi az egyházi és a világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos élet képviselőit.

A székesfehérvári rendezvényeket hatéves kor felett kizárólag karszalaggal lehet látogatni, melyek minden helyszínen belépőként, az Alba Volán helyi buszjáratain pedig szombaton 16.00 órától menetjegyként használhatók. A karszalagok jelképes áron, 200 Ft-ért vásárolhatóak meg elővételben a Tourinform Irodában, a Múzeumok Éjszakáján pedig minden helyszínen beszerezhetőek lesznek. A szalagok árából összegyűlt pénzt jótékony célra, hátrányos helyzetű Fejér megyei gyerekek múzeumlátogatására fogják fordítani. A programok ideje alatt Székesfehérvár és Pákozd között idén is ingyenes buszjáratok közlekednek az önkormányzat és az Alba Volán Zrt. támogatásával, a járatokat a karszalaggal lehet igénybe venni.

„A Múzeumok Éjszakájának egyik legfőbb célja, hogy meg tudjuk szólítani az embereket, akik így megismerik saját kulturális értékeiket, melyekre büszkék  lehetnek! Éppen ezért ez a programsorozat egyfajta kulturális misszió is, hiszen arra ad lehetőséget, hogy nagyon-nagyon sok, több ezer embert elérjenek. A mi életünk, a családok élete a kultúrával lehet teljes. Egyre több családnak adják meg a lehetőséget arra, hogy az egyes helyszíneken találkozzanak a kultúra helyi csodáival, felfedezzék annak sokszínűségét, és ezeket később, egy másik időpontban még alaposabban, még jobban megismerhetik.” – mondta el a sajtó képviselőinek dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezető köszönetet mondott minden intézménynek és szervezetnek, amely felvállalta a székesfehérvári Múzeumok Éjszakájának előkészítésével, szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos komoly munkát.

Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a város önkormányzatának a programsorozat támogatásáért. Elmondta, hogy a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája hét évvel ezelőtt alulról jövő kezdeményezésként indult. A szervezők lehetőséget kaptak arra, hogy teljesen független szakmai elképzelésükkel gazdagítsák Székesfehérvár kulturális életét, és ma már megvan az infrastruktúra a folytatáshoz is.

Két különlegesség is várja a látogatókat az idei programok keretében. A Zichy-liget és a Fő utca találkozásánál, a Hotel Magyar Király előtt felállítanak egy óriás hintalovat, melyet 70 ember tud mozgásba hozni, a karszalagot viselő utasokat pedig egy oldtimer busz ingyenesen szállítja majd az egyes helyszínek között.

Spányi Antal, dr. Cser-Palkovics András és Smohay András, valamint a szervező intézmények szeretettel invitálják Székesfehérvár lakosságát és minden érdeklődőt a Múzeumok Éjszakája programjaira.

A részletes program és a plakát letölthető az alábbi portálról:  
http://muzeumok.szekesfehervar.hu/


szfvar.katolikus.hu
szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Deák Petra


  • Múzeumok éjszakája

résztvevők:  1406muzejsz_plakat_resztvevok.pdf (2.8 MB)
programok:  1406muzejsz_plakat_programok.pdf (381 kB) 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk