Halottak napi emlékmise a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2019. 11. 02. | | 2019. 11. 04.

 

 

A halállal nem semmisült meg életpéldájuk – Püspöki szentmise a katonahősökért a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2019.11.02. – Halottak napján Pákozdon, a Don-kanyar Emlékkápolnánál az elhunyt katonák lelki üdvéért szól a szentmise. Engesztelő szentmisét tartott Spányi Antal megyés püspök az I. és a II. világháború során elesett hős katonákért és hozzátartozóikért. Az emlékhely, ami előtt egy ismeretlen katona nyugszik, az ország első ökumenikus imahelye, nemzeti zarándokhely.

A háborúk katonaáldozataira emlékezve a megyés főpásztor beszédében kiemelte: nem mindegy, mikor, milyen körülmények között érkezünk meg az örök élet kapujához. Van, akire egy békés élet után szép halál vár, másnak a kötelességét teljesítve kell elhagynia a földi életet, – akár idegen országban – a hazája és a béke védelmében. „Ezekben a napokban magától értetődő, hogy az emberek felkeresik a feldíszített temetőket, amelyek megkapóan szépek a mécsesek lángjától, és a lassan mindent beborító alkonyat felidézi a halottak emlékét. De látnunk kell lelki szemeink előtt a távoli harcmezők sírjait, ahol hősi katonák nyugszanak, akiknél jó esetben, – mint az ismeretlen katona sírjánál – gyertyát gyújtanak jószándékú emberek. Az Egyház tanítása, hogy halottainkért imádkoznunk kell, mert a halállal nem semmisül meg az élet. Átlépve a halál kapuján, az örök, a teljesebb életbe érkezünk. Imádkozzunk halottainkért, segítsük őket, akiknek ismerjük sírhelyét, és imádkozzunk az idegen földben eltemetett hősökért is, hogy részük lehessen a mennyei boldogságban.”

A szentmisében a főpásztor a Don-kanyarban és a világháborúkban elesett katonahősök lelki üdvéért fohászkodott. Elmondta, amikor halottainkért imádkozunk, akkor a feltámadásba vetett hitünket valljuk meg, és irgalmasságot gyakorlunk az elhunyttal szemben. „Te láttad küzdelmüket, hősiességüket, hazaszeretetüket és szenvedéseiket, jutalmazd meg őket, el nem múló országodban az igazak győzelmével, adj megnyugvást nekik az örök élet honában. … Nekünk pedig add meg azt, hogy hozzájuk hasonlóan, Istenbe vetett hittel magyar hazánkat odaadóan és önfeláldozóan szolgáljuk, családjainkat hűséges szívvel szeressük. Add, hogy a hősök és áldozatok áldott emlékéből komoly kötelességteljesítés, a hősies áldozathozatal lelkülete áradjon ránk. Adj csüggedés nélküli szívet a jóért való küzdelemben, hogy magyar hazánkért és embertársaink javára mindent megtegyünk.

A szentmise után a Katonai Emlékpark vezetősége katonai tiszteletadást szervezett azokért, akik hazai vagy idegen földön haltak meg, életüket adva a magyar nemzetért. Az ismeretlen katona sírjánál közös koszorút helyezett el a Székesfehérvári Egyházmegye és a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében Spányi Antal megyés püspök, Kaposvári László dandártábornok, az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnöke. Elhelyezték az emlékezés virágait a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Pákozdi Katonai Emlékpark, a Honvédség és Társadalmi Baráti Kör és a Történelmi Vitézi Rend képviselői, valamint számos emlékező.

Berta Kata
Fényképeket készítette Fehér Gábor (Fejér Megyei Hírlap)

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk