Hősök vasárnapja - beszámoló

2017. 05. 28. | | 2017. 05. 29.

 

 

Püspöki szentmise, katonai tiszteletadás a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2017.05.28. - Hősök vasárnapján, Pákozdon a Katonai Emlékpark Doni Kápolnájánál tartott szentmisét Spányi Antal székesfehérvári püspök az elesett katonákért, a háborúk áldozataiért. Az ünnepi liturgiát a hagyományos katonai tiszteletadás kísérte. A méltóságteljes megemlékezésen részt vett Huszár János altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsokság parancsnoka, Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezető igazgatója és más katonai vezetők.

A szentmisében Spányi Antal püspök azt hangsúlyozta, nem lehet alku tárgya egyetlen korban sem a család, a haza szeretete és védelme. Minden kor minden emberének, a krisztusi tanítást kell követnie, ami az életről, mint Isten ajándékáról szól. Teremtettségünkbe vetett egyetemes gondolkodásunk, az egyház kétezer éves tanítása az emberről, az egyetlen az út az emberiség megmaradása számára. Azok a hősök, akik a háborúban életüket áldozták fel, a hazáért tették, a magyar családok megmaradásáért. Példát adtak nekünk arra, hogy az örök értékekért mi is tudjunk áldozatot hozni, „kiállni hazánkért és hitünkért egy olyan Európában, ahol nem könnyű a nemzeti érdekeket és a keresztény hitet képviselni.”

Beszéde végén a főpásztor azokra is kérte Isten áldását, akik ma is vállalva a nehézségeket katonai szolgálatot teljesítenek, hogy „akik helytállnak értünk és védik hazánkat, erőt és hitet meríthessenek minden tevékenységükhöz”.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató a szentmise végén köszönetet mondott Dr. Görög Istvánnak, a Mészeg-hegyi katonai emlékkápolna felújításáért, fejlesztéséért és környezetének rendezéséért. Megköszönte, hogy az emlékkápolnánál történő egyházi megemlékezéseket évről-évre a hely szellemiségének megfelelő katonai tiszteletadás is kíséri, a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében.

A katonahősökért tartott ünnepség végén a résztvevők a Don-kanyar Emlékműnél, az ismeretlen katona sírjánál, - a díszőrök közreműködésével - koszorút helyeztek el, hogy kifejezzék tiszteletüket az idegen földön elhunyt magyar katonák előtt.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás és ungarnportal.com

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk