Hősök vasárnapja - beszámoló

2019. 05. 26. | | 2019. 05. 27.

  

 

 Hősök napja - Spányi Antal püspök celebrált szentmisét a Don-kanyar kápolnánál

2019. május 26.. - A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták hazánkért. Hősök vasárnapján, Pákozdon, a Don-kanyar Kápolnánál tartott szentmisét Spányi Antal, megyés püspöke az elesett katonákért, a háborúk áldozataiért.

A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével kezdődő Hősök Napja alkalmából a főpásztor arról beszélt Jézus arra tanít bennünket, hogy senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért, övéiért. - „Ezt a tanítást követi, - akár hitvallással, akár tudattalanul is - aki vállalta, hogy egy nemzetet, egy országot véd, kiáll egy igazságért. Amikor megemlékezünk minden magyarról, aki védte ezt a földet, ezt az országot, akkor kötelességünket teljesítjük és megmutatjuk, hogy nem feledjük áldozatukat.” - hangsúlyozta szentbeszédében Spányi Antal, megyés püspök, majd hozzátette. „Azokért imádkozunk, akiknek életét háborúk oltották ki. Emlékezzünk rájuk imádságos szeretettel, kérve számunkra az örök élet boldogságát és kérve azt, hogy az ő áldozatuk ne legyen értelmetlen, hanem tanuljunk belőle és a példájukat követve tudjuk őrizni az ősök hagyományát, a magyar nemzet szellemi és lelki kincseit, tudjuk szolgálni minden magyar életét.”

Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

A méltóságteljes megemlékezésen részt vett és koszorúzott Sándor Zsolt, dandártábornok, Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezető igazgatója és Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke is.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk