Kaszap István emlékmise - beszámoló

2021. 03. 25. | | 2021. 03. 25.

 

 

 

Kaszap István születésének 105. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron

2021.03.25. – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Kaszap Istvánra, a szentéletű jezsuita novíciusra emlékeztek szülővárosában Székesfehérváron, a Prohászka Ottokár- emléktemplomban születése 105. évfordulóján. Az imameghallgatásokért már halála után népszerűvé vált kispapra emlékezve, Spányi Antal megyés püspök tartott ünnepi szentmisét, a város megjelent papságával.

A szentmise elején Tóth Tamás plébános köszöntötte a jelenlevőket és a főpásztort. Köszönetét fejezte ki, hogy a város legnagyobb templomában a rendeleteket betartva, ezekben a nehéz időkben is ünnepelhetnek Kaszap István tisztelői. Arra hívta fel a figyelmet, hogy „az isteni életre való beoltottságunkat” minden körülmények között vállalni kell, így találkozhatunk nap mint nap az Isten akaratával. A főpásztor először Prohászka püspök szavaival méltatta az ünnep jelentőségét, hálát adva Urunk születésének hírül adásáért, Kaszap István születésért.

„Ez az a nap, amikor valami új kezdődik, egy nap, amelyen beteljesedik valami régtől elhatározott isteni valóság. Hisz Isten örökkévalóságában tudta, hogy a teremtés együtt jár azzal, hogy az ember bűnbe esik, rászorul majd a Megváltásra, és a megváltás ára az Ő Egyszülött Fia élete lesz. Arra volt csak szükség, hogy a „Kiválasztott” kimondja a maga igenjét, elfogadja és beteljesítse Isten tervét, bármit is jelent ez számára. … Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe azért oly szép, mert egyrészt elindul az ember megváltásának szent titka a megvalósulás útján, másrészt láthatunk egy csodálatosan szép életet, Mária életét” –emelte ki a Szűzanya szerepét az emberiség történetében a megyés püspök, majd hozzátette: „Ha az Istenre hallgatunk, Ő mindig többet ad, többet nyújt, mint amit mi szeretnénk, amit elgondolunk magunknak.”

Az ünnepnapon született Kaszap Istvánra emlékezve a főpásztor elmondta, neki is megvoltak a maga álmai. Álmok a sporttal kapcsolatban, álmok a tanulásról, a szerzetességről. Látjuk azonban, hogy álmaiból semmi sem valósult meg. „Helytállt ugyan a tanulásban, de betegsége lehetetlenné tette szerzetesi életét. Azok a szenvedések, amelyekkel találkoznia kellett, amelyeknek tüzes kohóján keresztül kellett mennie, életét végül is nagyon rövidre szabták. De ebben a rövid életben is megtalálta a helyét…. Mert azt tette, amit az Isten neki szánt. És mert ő is ki tudta mondani: „legyen nekem a Te igéd szerint!”. Boldog volt, békességes volt, a helyén volt. Így lett ő sokak lelki támasza, biztos oltalom, közbenjáró, akihez bátran lehet fohászkodni, akinek segítségét kérhetjük.”

A főpásztor végül arra buzdított, hogy most, amikor bajban vagyunk, és kezdünk belefáradni a hosszú próbatételbe, aggódunk magunkért és szeretteinkért, tekintsünk Kaszap István életére, és forduljunk hozzá. „Fohászainkon túl elsősorban azt kell kérnünk tőle, hogy segítsen bennünket megtalálni helyünket Isten tervében. Felismerni a magunk sorsában Isten akaratát, és abban megtalálni a békességet.”

A szentmisét követően Spányi Antal püspök vezetésével a szentéletű kispap sírjához vonultak a cserkészek és az asszisztencia után a megjelent hívek, hogy együtt imádkozzanak Kaszap István mielőbbi boldoggá avatásáért. A város díszpolgárára emlékezve az ünnepen részt vettek közéleti vezetők: Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter, alpolgármester és önkormányzati képviselők.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:


  

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2021. április >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2021.04.24. szombat
2021.04.25. vasárnap
2021.05.02. vasárnap
2021.05.06. csütörtök
2021.05.08. szombat
2021.05.09. vasárnap

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk