Hálaadás az első Magyar Szent Család közbenjárását kérve - beszámoló

2019. 11. 16. | | 2019. 11. 18.

 

 

Őseink keresztény hitének megőrzése a család és nemzet jövője – A Magyar Szent Család Napja Székesfehérváron

2019.11.16. – Szentjeit ünnepelte Székesfehérvár, a Magyar Szentek és Boldogok ünnepnapján. Az egyházmegye plébániáit képviselő családokat Spányi Antal megyés püspök Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre oltalmába ajánlotta, és kérte a szentek közbenjárását minden magyar családért. Az egyházmegye papságával tartott ünnepi szentmisében a főpásztor hangsúlyozta: első szent királyunk országfelajánlása a Boldogságos Szűznek, megtartotta nemzetünket egy ezredéven át. A mai családoknak is meg kell maradniuk őseink tanúságtevő, keresztény hitében, hogy legyen jövője nemzetünknek. A szentmise után a résztvevőknek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elsősorban családokat érintő programjairól Bágya János egyházmegyei referens tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A főpásztor beszédében először Benedek pápa a Családok VII. Világtalálkozója alkalmából mondott szavait idézte, miszerint családok nélkül az emberiségnek nincs jövője. Különösen a fiataloknak van szükségük arra, hogy az Isten által férfinak és nőnek teremtett élet- és szeretetközösségbe szülessenek és nevelkedjenek. Majd a megyés püspök azt hangsúlyozta, legyünk büszkék arra, hogy a magyar kereszténység történelmének kezdetén egy magyar szent család áll. „Csodálatos bátorságot, erőt és küldetést tanulhatunk tőlük. Amikor sajátos törvények, pogány gyökerek szerint élték a családok az életüket, akkor megjelent a nép élén egy fiatal uralkodó, István, akit Szent Gellérttel való találkozása és a pannonhalmi bencések imádsága mélyen megragadott, és keresztényi módon kezdett el érezni, gondolkodni, és az imádság az első helyre került életében. … Így kéri feleségül Gizellát, aki a kereszténységben már otthonra talált, aki vállalja a küldetést az első magyar királlyal a kereszténységtől még messze élő országban. Házasságukat nekik kellett kereszténnyé tenni, gyermekáldásban részesültek, és Imre fiuk a szentség útját járta. A herceg nagylelkűen Istennek ajánlotta egész életét, és nem ragaszkodott elhatározásaihoz. Isten gondviselését látta mindenben. A papi hivatás helyett készségesen vállalta, hogy átvegye a kormányzást. A család buzgón imádkozott, elzarándokolt Bodajkra, amely életük fontos eseménye lett. A szent királyi pár azonban megtapasztalta a tragédiákat, fiúgyermekeik elvesztését. Mégis mindent elfogadtak Isten kezéből. Amit éreztek, Istennek ajánlották, így érett meg Szent István lelke népünk történelmének kezdetén, és lett alkalmas arra, hogy Istenbe vetett hittel felajánljon bennünket és országunkat Máriának. … Egy évezreden át így maradtunk meg, és lett küldetésünk és feladatunk, hogy ne keseregjünk, hanem tanúságtevő életet éljünk.  Emeljük fel tehát és szenteljük meg környezetünket. Engeszteljünk, imádkozzunk a család, az ország, a múlt bűneiért. Így megállítjuk a világban folyó rossz forrását, és bizalommal nézhetünk a bennünket követő nemzedékek életére” – hangzott el a beszédben.

A szentmisében a családok aktívan belekapcsolódtak az ünneplésbe, együtt imádkozva a szentélyben a papsággal. Spányi Antal püspök Szent István, Boldog Gizella, és Szent Imre oltalmába ajánlotta a magyar családokat, és kérte közbenjárásukat minden családért.

A záróáldás után a főpásztor személyes ajándékokat adott át a megjelent családoknak, akik gyermekeikkel együtt jöttek el imádkozni. A magyar Szent Család Napján áldásban részesült családokat arra kérték, vigyék el egyházközségeikbe a hit lángját, az áldás kegyelmét, és erősítsék meg a többi családot is.

Az ünnepi alkalom a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folyatódott, hogy a családok megerősödjenek a Magyar Szent Család példája nyomán a hitben és az önfeláldozó szeretetben. A résztvevőknek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elsősorban családokat érintő programjairól Bágya János egyházmegyei referens tartott előadást.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kiss László
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Az előző év beszámolója:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk