A pasztorális tanács ülése - beszámoló

2016. 11. 29. | | 2016. 11. 29.

 

 

2016. november 29-én Spányi Antal megyés püspök vezette közös imával kezdődött a Pasztorális Tanács idei ülése, melyet 18 fő megjelenésével tartottak.

A főpásztor bevezető gondolataiban elmondta, hogy keressük az útját annak, hogy az egyházmegye egyre közösségibb életet tudjon élni. Nagyban, azaz egyházmegyei szinten és kicsiben, azaz helyi, plébániai szinten is törekednünk kell a közösségi lelkület kialakítására. Ez személyes imaéletet és Istennel való személyes kapcsolatot, valamint a közösségben való részvételt feltételezi mindenki részéről. Az egyházmegye központi programjai – mint például a gyermekáldásra várók vértessomlói zarándoklata, az egyházmegyei nap közösen megélt öröme, a jegyesek jövőt formáló kapcsolatára való áldáskérés Ercsiben - igyekeznek a mindennapi élet főbb momentumaiban lelki hátteret biztosítani.  

Ugrits Tamás atya ennek tükrében vezette fel a következő témaköröket: hivatásgondozás, a családok és krisztushívők jelenléte, esetenként hiánya a plébániai életben, a lelkipásztori körzetek működésével kapcsolatos kérdések, feladatok. A témakörökben számos hozzászólás érkezett a jelenlévők részéről, mind személyes tapasztalatok, mint pedig közösségben megélt nehézségek és megoldások tekintetében. Közös súlypontok kerültek előtérbe, megoldandó kérdések merültek fel és egyes területeken megoldási javaslatok hangzottak el.

A szakpasztorációk is beszámoltak jövő évi terveikről, melyek mindegyike alkalmas arra, hogy a helyi és egyházmegyei közösségi életet elősegítsék, azon előre mozdítani tudjanak, valamint lelki élményt adjanak az egyes híveknek külön-külön is. Fontos, hogy ezekre a programokra a megszólítottak, a meghívást megkapók és a belső hívást érzők elmenjenek és hívjanak másokat is. Találkozzunk, imádkozzunk és vigyük tovább megélt hitünket.

Spányi Antal záró gondolataiban arra bíztatott, hogy találjuk meg magunkban és közösségeinkben a régi és új, járható és célhoz vezető utakat, keressük a ma működő egyházi formákat és tartalmakat.

Az ülést imával zárták a résztvevők.

- Marian -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk