Hálaadás az első Magyar Szent Család közbenjárását kérve - beszámoló

2021. 11. 13. | | 2021. 11. 14.

 

 

Az örömet és szeretetet sugárzó család tanúságtétel a világ felé – A Magyar Szent Család ünnepe Székesfehérváron

2021.11.13. – A Magyar Szentek és Boldogok emléknapján Spányi Antal székesfehérvári püspök a Fehérváron tisztelt, első Magyar Szent Család, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéinek jelenlétében imádkozott a magyar családokért, hogy oltalmazza meg a szent királyi család közbenjárásával a szülőket és gyermekeiket. Az egyházmegye megjelent papságával tartott ünnepi szentmisében a főpásztor a hagyományoknak megfelelően idén is a plébániaközösségekből delegált családoknak ajándékokat adott át lelki-szellemi megerősítésül. Az ünnepen bejelentették, hogy elindult az imádkozó családok honlapja a székesfehérvári egyházmegyében.

A békességet, örömet és szeretetet sugárzó család tanúságtétel a világnak – hangsúlyozta a megyés püspök beszédében. Fontos tanúságtevők mindazok, akik megélik az Isten szándéka szerinti házasságot, az egy férfi és egy nő kapcsolatából származó családi boldogságot. „Az első magyar szent királyunk és családja ereklyéit látva tudjuk, hogy Ők velünk vannak, és nem hagynak magunkra minket a próbatételek idején sem, hogy megmaradjunk a hitben, mint Mária népének gyermekei, Isten Országának tagjai” – biztatta a jelen levő családokat a püspök. Majd a főpásztor a magyar szentek élettörténeteiből felhozott számos példát, amikor a nehézségekben helytállva szentté tudtak válni. „Ne gondoljunk arra, nekik milyen könnyű volt, nekünk meg mennyire nehéz, mert sok a gyengeségünk, és egy istentagadó, téveszmékkel teli világban kell élnünk. A szentek komoly próbákat álltak ki, a hit és a hűség próbáját. … Korunk szentjei is, mint Boldog Meszlényi Zoltán, aki az embertelen körülmények, a kínzások ellenére is hű maradt Istenhez. Vagy ott volt Mindszenty József, Kaszap István, Prohászka Ottokár, Bogner Mária Margit – akik reményeink szerint hamarosan a szentek között lesznek –, mind megküzdöttek az életszentségért.”

A főpásztor arról is beszélt, a család szent, mert Isten ajándéka, és a házasság szentségével a párok megkapják a kegyelmet a boldog életre, de a próbatételek leküzdésére is. A világ ma kikezdi a családokat, pedig másféle együttélést nem nevezhetünk családnak, csak az egy férfi és egy nő szeretetközösségét. Ma összekeverik a fogalmakat, elferdítik az örök igazságokat, és ezzel fertőzik meg a közgondolkodást. Így az emberek elveszítik önismeretüket, sérült és boldogtalan kapcsolatokban élnek. „Az első magyar szent családnak sok küzdelmet kellett vállalnia, amelyből nem a maguk erejéből, hanem Isten kegyelméből győztesen kerültek ki. Így tudtak harcaikban, nehézségeikben, gyászukban is hűségesen megmaradni az imádságban, egymás szeretetében. Mindenki megtalálta a maga helyét családban, és mindenki az volt, akinek lennie kellett: István férfi volt és családfő, Gizella asszony volt és feleség, és Ő biztosította a család meleg szeretetét. Imre gyermekként tisztelettel szerette és tanulékony lélekkel követte szülei példáját.”

A püspök beszédében arra is felhívta a figyelmet: ma harcolnunk kell azért, hogy ne adjuk oda eszméinket, gondolatainkat, Isten rólunk szóló tervét semmilyen ideológiáért. Tudnunk kell, hogyan kövessük Krisztust, aki olyan utat jelölt ki számunkra, amelyen életünket megtartja az imádság. A szentség kegyelme ott marad a házasságon, a férfin és a nőn, akik Isten színe előtt egymásnak ajándékozzák magukat. Ebben a szentségben kell megmaradni, amikor megbocsátásra vagy újrakezdésre van szükség. De amire az embernek magától nincs ereje, arra lesz ereje Isten kegyelméből. „Adja az Úr, hogy a keresztény magyar családok, az első magyar szent családhoz hasonlóan, a szeretet tanúi legyenek, éljenek hitükről tanúságtevő életet, és formálják mint kovászt, az egész magyar társadalmat Isten akarata szerint.”

A szentmisében a családok aktívan belekapcsolódtak az ünneplésbe, a hívek könyörgését a Pap-Wellner család olvasta fel, az érdi Wolt házaspár pedig bejelentette, hogy elindult a Családok Évében az imádkozó családok honlapja, a https://erdicsaladok.hu/. „Annak reményében, hogy Isten erejével képesek vagyunk a megújulásra, csatlakozzunk Ferenc pápa családokat megerősítő lelkigyakorlatához. Célunk, hogy heti gondolatébresztők segítségével hívjuk a családokat otthoni beszélgetésekre, hogy ezeket a gondolatokat elmélyítsék, és családon belül – majd akár azon kívül is – megosszák. Meghívásunk mindenkihez szól, akinek a család fontos és értékes, függetlenül attól, hogy jelenlegi élethelyzetében ezt egységben és örömben, vagy szétszakítottan (elváltan) és fájdalommal (megözvegyülten) éli-e meg.”

Spányi Antal püspök a szentmise végén Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi előtt imádkozott. Kérte közbenjárásukat és oltalmukat minden magyar családért. „Köszönjük Istenünk, hogy nemzetünk történelmének kezdetére egy szent családot adtál nekünk, Istvánt, Gizellát és Imrét! ... Köszönjük mindazt, amit az Ő imáikra adtál nekünk, amit ők könyörögtek ki számunkra. Köszönjük áldozatos, de boldog életük példáját! Köszönjük saját családjainkat is, Urunk! A családot, amelyben elfogadtak szüleink mint áldást, és amelyben felneveltek, és a családot, amelyet a már felnőtt gyermek alapított. Segítsd és erősítsd kegyelmeddel családjainkat, mert a mai világ nem kedvez a keresztény életfelfogásra alapozott családi életnek. Adj erőt a házaspároknak a hűségre, a kizárólagos önátadásra, a családi élet örömeinek megélésére. … Áldd meg családjainkat, hogy a gyermekek szeretetben szülessenek, biztonságban növekedjenek, és a keresztény élet példáját tanulják meg szüleiktől.”

A záróáldás után a főpásztor személyes ajándékokat adott át a megjelent családoknak, akik gyermekeikkel együtt jöttek el együtt imádkozni. A magyar Szent Család Napján áldásban részesült családokat arra kérték, vigyék el egyházközségeikbe a hit lángját, az áldás kegyelmét, és erősítsék meg a többi családot is.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Az előző év beszámolója:

 

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk