Szentmise a Székesegyház felszentelésének évfordulóján - beszámoló

2019. 11. 25. | | 2019. 11. 26.

 

 

A megújuló és élő kövekből épült templomot ünnepelték Székesfehérváron – A fehérvári bazilika felszentelésének ünnepén adták át az újonnan végzett lelkipásztori munkatársak megbízását

2019.11.25. – Kettős ünnepre gyűltek össze a székesfehérvári Szent Imre-templomban az egyházmegye papsága és a hívek. A székesegyházban folyó felújítási munkálatok miatt idén is itt emlékeztek meg a fehérvári bazilika felszentelésének évfordulójáról, és ünnepelték az eleven kövekből épült egyház gyarapodását, az újonnan végzett lelkipásztori munkatársak szolgálatba lépését. Spányi Antal püspök a szentmisében arról beszélt: ahogy az Úr áldása ott van a kőből épült templomon, úgy áldja meg azokat is, akiknek hivatása, hogy lelkekből építsék fel az Ő házát, és valósítsák meg Isten Országát.

A szentmise a lelkipásztori munkatársak ünnepélyes bemutatásával kezdődött. A főpásztor előtt a 17 jelölt ígéretben is megerősítette, hogy a rájuk bízott lelkipásztori munkát lelkiismeretesen végzik, –meghatározott helyen és időtartamban – a plébános irányítása mellett, annak munkatársaként.

Beszédében Spányi Antal püspök megemlékezett az egyházmegye főtemploma építésének történetéről. „A mai Székesfehérvári Székesegyház azon a helyen épült, ahol Géza fejedelem temetkezési helye volt. Ezt az épületet III. Béla király a XII. század végén felújíttatta. A XV. században bővítették, majd többszöri javítás után a XVIII. század közepén teljesen felújították, és Szent István király tiszteletére szentelték. Amikor VI. Piusz 1777-ben megalapította a Székesfehérvári Egyházmegyét, ezt a templomot tette székesegyházzá.”

A főpásztor arról is beszélt, a főtemplom őrzi Szent István koponyaereklyéjének egy részét abban a művészi módon elkészített ereklyetartóban, amelyet Mária Terézia királynő adományozott a Székesfehérvári Egyházmegyének. A Bazilikát a XIX. század közepén Farkas Imre püspök örökségéből felújították, és Simor János győri püspök 1866. november 25-én szentelte fel.

Az ünnepen az újonnan végzettek számára Spányi Antal megyés püspök adta át a megbízólevelet. Arra kérte őket, hogy szolgálatukat felelősen, az egyház szándéka szerint végezzék, olyan lelkülettel, ami a híveket közelebb viszi Krisztushoz és az Anyaszentegyházhoz.

A hálaadó szentmise végén a megyés püspök megköszönte Ugrits Tamás pasztorális helynöknek a lelkipásztori munkatársak képzését, felkészítését. Köszönetet mondott a munkatársaknak a vállalt szolgálatért, és családtagjainak is, hogy lehetővé teszik hozzátartozójuk önzetlen egyházi munkáját. 

Berta Kata
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. augusztus >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk