Hálaadás az első Magyar Szent Család közbenjárását kérve - beszámoló

2022. 11. 12. | | 2022. 11. 12.

 

 

 

Közbenjárásuk kegyelmi erő a családoknak – Az első Magyar Szent Család Napja Székesfehérváron

2022.11.12. – A Magyar Szentek és Boldogok emléknapján Spányi Antal székesfehérvári püspök a Fehérváron tisztelt, első Magyar Szent Család: Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéinek jelenlétében imádkozott a magyar családokért, hogy oltalmazza meg a szent királyi család közbenjárásával a szülőket és gyermekeiket.

„Az első Magyar Szent Család azért, mert minden tagja szent volt, ezer év távolából is példát mutat nekünk. Mert amit ők megtettek, az mély emberségből, hitből, elkötelezettségből, odaadottságból fakadt. Ezek minden kor minden embere számára követendő értékek” –hangsúlyozta a főpásztor a szentmisében. Majd arról beszélt, ma olyan hitre van szükségünk, amely nem enged elsodorni bennünket kijelölt utunkról a világban. Szükségünk van elfogadásra, hogy megmaradjon bennünk a szeretet és elkötelezettség, hogy hűségesek maradjunk egymás iránt. Otthonunk maradjon ez az ország, és Szent István népeként továbbra is megmaradjunk. Az első Magyar Szent Családnak is sok küzdelmet kellett vállalnia, amelyből győztesen kerültek ki Isten kegyelméből. Így tudtak nehézségeikben hűségesen megmaradni a hitben, egymás szeretetében.

Spányi Antal püspök a szentmise végén, Szent István, Boldog Gizella, és Szent Imre ereklyéi előtt elmondta a családfelajánló imát. Kérte közbenjárásukat és oltalmukat minden magyar családért, mert mint elmondta: az imádság kegyelmi erő, háttér, amely átsegít a nehézségeken, és megadja, hogy Isten akaratát meglássuk és teljesítsük.

Az egyházmegye megjelent papságával tartott ünnepi szentmisében a főpásztor a hagyományoknak megfelelően, a plébániaközösségekből delegált családoknak személyes ajándékot adott át. Ezúttal annak a 800 éves limoges-i korpusznak a másolatát, amely a Szent István király székesegyházban végzett régészeti feltárások során került elő 2018. augusztusában. „Legyen ez a kereszt támasza a családoknak minden veszélyben, nehézségben, legyen erőforrás a hithez, a hűséghez, a tanúságtevő élethez” – mondta áldásában a püspök.

A megyés püspök az első Magyar Szent Család Napján áldásban részesült családokat arra kérte, vigyék el egyházközségeikbe a hit lángját, az áldás kegyelmét, és erősítsék meg a többi családot is.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Az előző év beszámolója:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk