Halottak napi szentmise a katonahősök emlékezetére a Székesegyházban - beszámoló

2023. 11. 02. | 2023. 11. 06.

 

 

Az elhunyt katonáknak nemcsak emlékezésre, hanem imádságra is szükségük van - Püspöki szentmise Halottak napján a háborúk áldozataiért, a katonahősökért

2023.11.02. - Halottak napján Spányi Antal megyés püspök engesztelő szentmisét mutatott be az I. és a II. világháború során elesett hős katonákért és hozzátartozóikért.

A főpásztor megemlékezett a hősök példájáról és arra buzdított, hogy imádságainkban kísérjük őket és kérjük, hogy akiknek az élete hirtelen szakadt félbe, azoknak teljesedjen be az Isten országában. A főpásztor visszaemlékezett elődeinkre, akik előttünk távoztak el a földi életből és kiemelte helytállásukat, példájukat, amiből nekünk is tanulnunk kell. „Az élet nem néhány évtized, hanem ennél végtelenül több, olyan érték és öröm, aminek véget vethet a halál, de nem semmisítheti meg azt.

… A kinyilatkoztatás beszél erről a teljes életről, amelyet Jézus Krisztus tett teljessé. Ő elmondta, hogy sok hely van az Atya Országában, az örök életben, amelyben részünk lehet, ha megbánjuk, amiben tévedtünk és hibáztunk.” – emelte ki a püspök, majd beszélt azokról a katonahősökről, akik hazánk védelmében, a hit, a család, a magyar nemzet értékeinek megőrzéséért az életüket adták. A főpásztor arra is felhívta a figyelmet, hogy más nemzetek katonáiért is imádkoznunk kell, akik áldozatai voltak a történelem viharainak, hogy a feltámadás hitében békességet és megnyugvást találjanak. „Az elhunyt katonáknak nemcsak emlékezésre, hanem imádságra is szükségük van, hogy Isten bocsásson meg nekik és adjon örök boldogságot mindannyiuknak a mennyben.

„Isteni Megváltónk Jézus Krisztus, Te így tanítottál minket: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért.” Akikért most imádkozunk szerették hazájukat és családjaikat, őértük adták életüket. Tekints rájuk kegyesen és részesítsd őket kereszthalálod titka által a feltámadás dicsőségében! – mondta el a katonákért felajánlott imájában a főpásztor.

Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk