Nagyszombat - Húsvét vigíliája - beszámoló

2021. 04. 03. | | 2021. 04. 03.

 

 

2021.04.03. - Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templomban; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!"

„Jézus Krisztus, tegnap és ma, Ő a Kezdet és a Vég, Ő az Alfa és az Omega. Övé az idő és Övé az örökkévalóság. Övé a dicsőség és a hatalom mindörökkön örökké.” - imádkozta a főpásztor, majd a megszentelt tűzről meggyújtotta a húsvéti gyertyát, közben énekelve hirdették: „Krisztus világossága!"

Nagyszombati vigília a Szent Imre templombanA templomban összegyűlt hívek a húsvéti gyertyáról gyújtották meg saját gyertyáikat, majd kezdődött az öt - három ószövetségi és egy újszövetségi - olvasmányból álló igeliturgia, mely végigvezette a híveket az üdvtörténet nagy eseményei, - teremtéstörténet, Ábrahám áldozata, száraz lábbal átkelés a Vörös-tengeren, - eljutva az Újszövetségig.
Az igeliturgia ószövetségi olvasmányait követően, a húsvéti örömének (Exultet) elhangzása után kigyúltak a fények, megszólalt az orgona és a csengők. Az újszövetségi olvasmányt követte az Úr feltámadásának evangéliuma Szent Márk szerint.

A vízszentelés szertartása következett ezután, ekkor a jelenlévők közös hitvallással megújították keresztségi fogadalmukat. Ezt követte a mindenszentek litániájának elimádkozása, majd a püspök végigjárt a sorok között és szentelt vízzel hintette meg a híveket.

A hagyományos belvárosi körmenet ezúttal elmaradt, a feltámadás liturgiáját szentségimádás zárta, majd a hívek áldásban részesültek.

Lugosi Balázs
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. június >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk