Püspöki szentmise Szent Donát ünnepén - beszámoló

2021. 08. 01. | | 2021. 08. 01.

 

 

Püspöki misével ünnepelték a Szent Donát Kápolna búcsúnapját

2021.08.01. - Utoljára 2017-ben, előtte „emberemlékezet” óta nem fordult elő, hogy a Kápolna tér helyett az Építőipari Nívódíjas épületben imádkozták volna a búcsúi misét az öreghegyi és a város valamennyi plébániájáról érkező hívők. Vasárnap este ismét így történt, Spányi Antal püspök a Szent Donát kápolnában celebrálta a szentmisét, amelyen az időjárás viszontagságai ellenére is sokan megjelentek, hogy felelevenítsék az évszázados fehérvári tradíciót.

Vasárnap a Szent Donát Kápolna búcsúján Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján. Minden templomnak, kápolnának van neve, titulusa. Az öreghegyiek 1733-ban emelt kápolnáját - a helyi szőlőműves polgárság kérésére - Szent Donátról nevezték el. Augusztus első vasárnapján e kápolna neve napját ünnepeljük, ezt hívják úgy, hogy búcsú.

„Kihez igazodunk? Akarunk-e Istenhez igazodni vagy megelégszünk azzal, hogy ehhez a világhoz igazodunk, a velünk szembeni emberi elvárásokhoz, elfelejtve Istent. Akkor az imádságaink talán üresen kongóvá válnak, akkor hitünkből fakadó gesztusaink üresek lesznek.

Istennek az tetszik, ha igazi, mély hit van az ember szívében és lelkében, mely az életét irányítja, meghatározza gondolkodását, cselekedeteit. Istennek az tetszik, ha hisztek abban, akit küldött. Nem kicsit, nem félig-meddig, nem olykor-olykor, nem néha, nem amikor bajban vagyunk, hanem hiszünk, odaadtuk az életünket. Az odaadott életet élő ember nyeri el Isten tetszését.” - hangzott el Spányi Antal, püspök szentbeszédében.

A Szent Donát Kápolna búcsúján részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselők, valamint a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai is.

Lugosi Balázs
Fényképeket készítette Bácskai Gergely
Videó: Somogyi Tamás

 


 

Korábbi beszámolóink:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk