A város közös Úrnapi körmenete - beszámoló

2022. 06. 19. | | frissítve 2022. 06. 20.

 

  

 

2022.06.19. – A NEK (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus) során erőteljes módon mutattuk be hitünket. Ma, az úrnapján, ugyanazt az oltáriszentségben jelen lévő Jézust ünnepeltük. A püspöki koncelebrációs szentmisére összegyűlt városi plébániai közösségek képviselői, a polgármester, a hívek különleges ünnepre érkeztek. Nemcsak azért, mert sátrakat állítottak a belvárosban, és kimentek az utcára hitüket meghirdetni, és nemcsak azért, mert a liturgia is kicsit más. Hanem azért is, mert az ünnep személyesen szólít meg mindenkit.

Mit jelent nekünk a hit, és ad-e örömöt? Homíliájában Spányi Antal megyés főpásztor ennek a kérdésnek a mentén vezette végig a jelenlévőket. Megtekintettük a forrást: a nagycsütörtököt, amely során Jézus szeretetének egyértelmű jelét adta azzal, hogy velünk maradt a kenyér és a bor színében. Ezzel a legszemélyesebb ajándékot adta mindannyiunknak: önmagát. Nem egy általános és homályos szeretet fogalmát kaptuk, vagy egy „mindenkinek jó” ajándékot, hanem egy konkrétan megragadható, személy szerint nekünk szóló Jelenlétet: a mi örömünkért velünk maradó Krisztust! Nem pusztán az ünnepi alkalmakon találkozhatunk Jézussal, hanem támogató szeretetével a hétköznapok minden pillanatában ott van számunkra. Kidolgoztuk-e magunkban az érzékenységet Őrá, alakítjuk-e magunkban a készséget, hogy felfedezzük a hit örömét, azaz a köztünk élő Jézust? Vajon hiába van-e itt számunkra Krisztus az oltáriszentségben?

A körmenet során Székesfehérvár utcáin több evangélium részt is felolvastak, és énekekkel vonultak végig a hívek. A templomba visszatérve rövid szentségimádás és áldás után a jelenlévőket biztatva engedte útjukra őket a főpásztor: Vigyétek magatokkal a hétköznapokba a Lélek tüzének szelíd melegségét és átalakító erejét! 

- Marian -
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk